În data de 22 martie 2018 orașul Cimișlia a fost gazda evenimentului „Simpozion dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI”. Astfel, la simpozion au participat mai multe personalități notorii din Republica Moldova precum: Alecu Reniță, Iurie Reniță, Tatiana Badan, Anatol Petrencu, Ion Negrei, Nicolaie Dabija, Daniela Buga-Vacarciuc, etc. Evenimentul a demarat cu un salut din partea Primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, apoi Anatol Petrencu, politician și om de știință din Republica Moldova și Ion Negrei, istoric și om politic din Republica Moldova, au prezentat două comunicări științifice cu privire la tema CENTENARULUI MARII UNIRI.

Agenda a inclus și o sesiune de dezbateri, în cadrul căreia fiecare invitat a avut de menționat cîte ceva. Finalul simpozionului s-a încheiat cu un mesaj de felicitare venit din partea copiilor de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, din or. Cimișlia. La această întrunire au participat peste 70 de persoane: cetățeni de onoare, elevi, profesori, primari, consilieri orășenești, agenți economici, și mulți alți cetățeni care nu uită să sărbătorească MAREA UNIRE de la 1918. Totodată, reiterăm faptul că acest simpozion a fost organizat în contextul deciziei consiliului orășenesc Cimișlia, care a votat ca în teritoriul administrat de primăria Cimișlia, anul 2018 să fie declarat- CENTENARUL UNIRII, iar sub acest generic să fie organizate toate activitățile cultural-sportive din oraș. Primăria Cimișlia la organizarea acestui eveniment cultural a avut colaborare de succes cu două A.O. Academia Populară Cimișlia și Societatea Istorică Ștefan Cel Mare și Sfânt. Înregistrarea video de la simpozion o veți putea vizualiza în curînd.

Cimișlia are o colaborare activă din 2012 cu municipiul Cluj-Napoca. Orașul Cimișlia a fost primul din Rep. Moldova care a votat Declarația de unire cu România.

NapocaNews