Ucraina a avertizat vineri ca le va interzice alegatorilor rusi accesul in consulatele tarii lor pentru a vota duminica in alegerile prezidentiale ruse, care au loc la patru ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova, scrie Le Figaro.

Pe pagina sa de Facebook, ministrul de Interne Arsen Avakov a anuntat ca politia care pazeste reprezentantele diplomatice ruse in Ucraina, „la Kiev, Harkov, Odesa si Liov nu va permite accesul cetatenilor rusi in aceste cladiri pentru a vota”.

Politia ucraineana pazeste Ambasada Rusiei la Kiev si misiunile consulare la Odesa si in alte orase.

Kievul a anuntat ca doar unor oficiali diplomatici rusi li se va permite sa voteze. Milioane de etnici rusi traiesc in Ucraina, insa numarul alegatorilor rusi inregistrati in aceasta fosta republica sovietica este neclar.

Ucraina protesteaza astfel fata de scrutnul organizat in Crimeea, anexata de Rusia in urma cu exact patru ani.

Kievul si Occidentul denunta totodata sustinerea de catre Moscova a rebelilor prorusi in estul tarii, unde continua un conflict sangeros. Rusia respinge acuzatiile.

Autoritatile ruse au cerut ONU si Consiliului Europei (CoE) sa intervina, potrivit agentiilor ruse de stiri.

De cealalta parte, ultima vizita pe care presedintele rus Vladimir Putin a facut-o inaintea scrutinului de duminica a fost chiar in Crimeea, pentru a marca 4 ani de la anexarea fortata a regiunii.

Rusia a anexat in 2014 regiunea ucraineana Crimeea, o decizie condamnata dur pe plan international.

NapocaNews