Ziua de 19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare naţională – „Ziua Brâncuşi” – potrivit Legii nr. 305/2015. În această zi se sărbătoreşte anual data de naştere a sculptorului român Constantin Brâncuşi. Potrivit actului, ziua de 19 februarie este considerată, în mod oficial, sărbătoare naţională.
Cu această ocazie, Primăria municipiului Cluj-Napoca a organizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” o expoziţie de carte şi o conferinţă despre marele sculptor român.
19 februarie 1876 este ziua în care s-a născut în localitatea Hobiţa sculptorul român Constantin Brâncuşi, recunoscut pe plan mondial ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai lumii.
Celebrarea „Zilei Brâncuşi” s-a desfăşurat data de 19 februarie a.c., începând cu ora 13.00. La eveniment au participat peste 150 de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar. Despre excelenta expoziţie de carte din foierul bibliotecii judeţene a vorbit bibliotecara Delia Chira, care a subliniat importanţa sculptorului Brâncuşi în colecţia de carte şi ilustraţii a aşezământului cultural.
A urmat scriitorul profesor dr. Dan Marius Drăgan, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, şi ucenic al brâncuşologului clujean Constantin Zărnescu, care a susţinut o exhaustivă şi interesantă conferinţă despre biografia şi opera lui Constantin Brâncuşi. A subliniat importanţa educaţiei româneşti din satul tradiţional, care s-a impregnat asupra operei sale.
Scriitorul a evidenţiat faptul că Constantin Brâncuşi s-a considerat toată viaţa un român şi un produs al satului şi şcolii româneşti. Până în ultimul an din viaţă a avut cetăţenia şi paşaportul românesc. Dar statul comunist român a încercat să-l şteargă din memoria culturală.
Dan Marius Drăgan a expus o inedită explicaţie a ansamblului monumental de la Târgu Jiu, ca un drum spre împlinirea umană spre transcendent. A explicat cum comuniştii au încercat să doboare cu tractorul coloana infinitului.
„Constantin Brâncuşi a fost un geniu” a subliniat de două ori conferenţiarul. Nu sunt dovezi că sculptroul a fost membru al masoneriei, dar a avut prieteni amsoni. În prezent, operele lui Brâncuşi sunt cele mai scump vândute din lume ale unui artist de secol XX.
La final, conferenţiarul a fost aplaudat de elevi şi invitat să mai susţină conferinţe în şcolile clujene.
NapocaNews