Personalități importante din mediul universitar clujean, în frunte cu domnul prorector al Universității „Babeș-Bolyai”, prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „Gheorghe Barițiu”, au participat, joi, 14 martie, la o slujbă de parastas oficiată în memoria celor care în noaptea de 27 spre 28 martie 1848 au redactat primul proiect de revendicări naționale revoluționare, care a fost definitivat de Marea Adunare Națională de la Blaj, din 3/5 mai 1848.

Este vorba de Florian Micaș, Iosif Hodoș, Alexandru Papiu Ilarian, Oprea Moroianu, Ioan Suciu și Ioan Buteanu. Or episodul respectiv a avut loc în vechea casă parohială a Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur, pe fațada căreia a fost amplasată o placă comemorativă din marmură albă. Slujba de parastas a fost oficiată de Părintele Bogdan Ivanov (Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului) ca și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Pr. Protopop Dan Hognogi, Pr. Dorin Ielciu și Pr. Vasile Roman.

Au luat cuvântul Pr. Consilier Cultural Bogdan Ivanov și istoricul și cercetătorul Vasile Lechințan, acesta din urmă din partea Astrei, despărțământul Cluj. „Este un moment care nu are voie să treacă drept banal. Știm ce a însemnat Revoluția de la 1848 pentru poporul român și să nu ne ferim să-i scoatem la lumină pe acești bărbați iluștri, care merită un loc în istoria Clujului și deopotrivă în mentalul colectiv al clujenilor” a spus Pr. Ivanov.

Printre participanți s-au mai aflat istoricii Mircea Gheorghe Abrudan și Ela Cosma, din partea Institutului „Gheorghe Barițiu”. Dezvelită la data de 14 mai 1998, placa comemorativă a trecut recent printr-un proces de cosmetizare, motiv pentru care a și fost resfințită cu această ocazie. Evenimentul de joi a fost organizat de Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Pr. Cristian Marius FOCȘANU, corespondent radio Renașterea în Protopopiatul Cluj 1