Semnal de alarma de la cetatenii americani de origine romana. In incercarea de a atrage atentia autoritatilor de peste Ocean asupra situatiei din România dar și din Europa, ei au trimis o scrisoare secretarului de stat Mike Pompeo. In document se precizează printre altele că „se va ajunge la destabilizarea regiunii, va putea degenera in razboi civil, va intensifica prezenta si ponderea Rusiei in zona, si va diminua mult influenta Americii in estul Europei.

Documentul integral:

April 2019

From: American-Romanian Community

To: The Honorable Mike Pompeo, U. S. Secretary of State

Washington, DC

Domnule Secretar de Stat Pompeo, ne adresam dvs. in calitate de cetateni Americani de origine Romana locuind pe tot cuprinsul Statelor Unite. Este datoria noastra de cetateni loiali si responsabili sa va aducem la cunostinta anumite evolutii si manifestari care au loc in prezent in Romania si Europa de Est, evolutii care ameninta stabilitatea regiunii si obiectivele de securitate ale Americii.

In ultimii 15 ani, Romania s-a dovedit a fi un membru de incredere al aliantei NATO si un aliat fidel al Americii. Militarii romani au luptat si s-au sacrificat alaturi de trupele Americane in Irak si Afganistan in timp ce Romania a pus la dispozitia Statelor Unite doua baze militare de pe teritoriul ei. Cooperarea stransa dintre Bucuresti si Washington a declansat insa reactia negativa a Moscovei care prin politica Presedintelui Putin urmareste dezmembrarea aliantei Nord Atlantice si scoaterea Americii din Europa. In acest sens, Romania reprezinta un caz ilustrativ. In urma infiintarii bazei anti-rechete de la Deveselu in sudul tarii, Rusia a amenintat Romania cu consecinte militare ‘devastatoare.’

Pe langa amenintari, Moscova incurajeaza Budapesta sa instige Secuii din Transilvania sa-si declare un stat autonom separat. Secuii sunt o minoritate inrudita cu Ungurii, numara circa 700 de mii, si locuesc in mijlocul Transilvaniei. Transilvania este insa leaganul natiunii romane. Provincia s-a realiniat oficial Romaniei moderne in 1920 in urma Tratatului de pace de la Paris si in baza dreptului la auto-determinare formulat de Presedintele Woodrow Wilson. In prealabil, un numar de experti din Franta, Marea Britanie, Germania si Austria au stabilit clar ca majoritatea absoluta a populatiei provinciei era Romaneasca.

Merita mentionat faptul ca in timpul celui de al doilea razboi mondial Hitler a fortat Romania sa cedeze Ungariei nordul Transilvaniei. Din acea regiune Budapesta a deportat toti Evreii in lagare Germane de concentrare unde majoriatea lor au pierit. Dupa razboi regiunea s-a reunit cu Romania, dar in 1952 Stalin a fortat Bucurestiul sa declare o regiune autonoma Maghiara in mjilocul tarii. Infiintarea acelei regiuni a semanat multa discordie inter-etnica in centrul Romaniei si a dus la reinvierea iredentismului, ceace a determinat Bucurestiul sa o desfiinteze in 1960.

In aceste zile Moscova incurajeaza din nou iredentismul Ungar si submineaza autoritatile de la Bucuresti. Rusia a facut acelasi lucru in Georgia, Moldova si Ucraina. Drept rezultat, Secuii se manifesteaza din ce in ce mai agresiv fata de autoritatile romanesti. Aceasta minoritate si-a reinviat trecutul extremist, a ridicat monumente unor lideri cu tendinte fasciste, si se organizeaza in formatiuni para-militare. Daca asemenea manifestari nu sunt controlate si oprite se va ajunge la destabilizarea regiunii, va putea degenera in razboi civil, va intensifica prezenta si ponderea Rusiei in zona, si va diminua mult influenta Americii in estul Europei.

Domnule Secretar de Stat, luna viitoare Papa Francis va efectua o vizita oficiala in Romania. In timp ce autoritatile de la Bucuresti si Biserica Ortodoxa Romana anticipeaza o vizita pasnica si o noua reconciliere intre Est si Vest, Moscova si Budapesta se pregatesc sa semene discordie si instabilitate. Cele doua capitale urmaresc deasemenea sa antreneze anumite cercuri diplomatice din America si din occident pentru promovarea obiectivelor lor. Noi consideram ca orice gest care ar putea fi interpretat drept favorabil scopurilor Ruso-Ungare va declansa profunde reactii anti-Ungare si chiar anti-Americane intre romani. Singurul benefiar al unui asemenea scenariu va fi Putin care ar avea un nou motiv de imixtiune in Europa de Est. Speram ca nu se va ajuinge acolo, dar daca se va ajunge marii perdanti vor fi din nou America si occidentul.

Romania si Polonia sunt principalii aliati ai Statelor Unite in Europa de Est. In timp ce Moscova continua sa ameninte estul Ucrainei si mentine un control strict asupra Moldovei, o amenintare in Transilvania ar putea avea consecinte extrem de grave. Romanii admira America si respecta valorile occidentale. Ar fi lipsa de patriotism si de constiinta din partea noastra ca cetateni Americani sa nu alertam guvernul de la Washington in fata riscurilor care confrunta Europa de Est si care afecteaza direct obiectivele strategice ale Americii.

Cu deosebit respect

Nicholas Dima, Coordonator. In numele Comitetului Romano-American pentru Basarabia.

Justin Liuba, in numele Fundatiei Iuliu Maniu.

Anca Popa, in numele Societatii Avram Iancu.