Banca Națională a României a anunţat că va lansa în circulație, în cursul anului 2020, bancnota de 20 de lei care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

Hotărârea a fost adoptată în şedinţa Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) din 30 iulie.

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Prin această decizie BNR celebrează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

„Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – care a găsit o largă susținere în societatea românească”, se menţionează în comunicat.

Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Teodoroiu, a văzut lumina zilei în localitatea Vădeni, Gorj.

După intrarea României în Primul Război Mondial a activat ca asistentă me­dicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-l răz­buna pe fratele său care murise pe câmpul de luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de com­batanți.

A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

NapocaNews