Bobiţele mici, galben-portocalii şi acrişoare conţin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc“, cătina poate înlocui deseori medicamentele.

Fie că e vorba de o banală răceală, de diaree sau boli de inimă, poţi apela cu încredere la această plantă. Deşi a fost prelucrată industrial abia în decursul ultimelor decenii, beneficiile sale erau cunoscute încă din sec. VII d.Hr. În tratatul clasic de medicină tibetană „Rgyud Bzi“ se recomanda consumul de fructe de cătină de cei care erau nevoiţi să ajungă la mari înălţimi, precum și persoanelor anemice şi celor care sufereau de afecţiuni hepatice.

Cătina duce la scăderea colesterolului, fapt care previne îngroşarea arterelor. De asemenea, conţine o cantitate mare de antioxidanţi, care protejează inima şi vasele de sânge. La aceste două proprietăţi se adăugă şi efectul ei anticoagulant. Prin urmare, cătina este recomandată şi-n afecţiunile cardiovasculare (în special hipertensiune arterială, sindromul Raynaud). Bea în fiecare zi 3-4 linguri de sirop de cătină obţinut prin presare la rece, diluat cu apă sau cu alte lichide. Urmează cura o lună.

Bobițele galbene de cătină, cu conținut ridicat în vitamina C, P și provitamina A, au rol în menținerea permeabilității și elasticității capilarelor, contribuind astfel la normalizarea circulației sangvine. De asemenea, au efect tonic cardiac. Prepară o infuzie din 2 lingurițe de fructe la 250 ml de apă clocotită și bea câte 2-3 căni pe zi. Le poți consuma și sub formă de suc, compot și marmeladă.

Pentru tratarea ateroslerozei, trombangeitei obliterante și arteritei, fitoterapeuții recomandă decoctul de cătină. Acesta se prepară astfel: fierbe 10 g de fructe zdrobite în 200 ml de apă, 2-3 minute. Strecoară lichidul și îndulcește-l cu miere. Se beau 2 căni pe zi, în cure de 2 -3 luni.

Uleiul de cătină este bogat în vitamina E, antioxidant care inhibă apariția bolilor cardiovasculare. Acesta poate să fie extras doar cu aparatură specială și se găsește în magazinele naturiste. În miocardite, insuficiență cardiacă se administrează câte 1-2 lingurițe de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă principală. Tratamentul durează 3 săptămâni.

NapocaNews