Specialiștii UBB vor începe în această lună o campanie la nivel național care va dura pînă în 2021 de măsurare a concentrației de radon din toate clădirile publice din România, inclusiv școli și grădințe.

Alexandra Cucoș, șeful Laboratorului de Încercări Radon ”Constantin Cosma” din cadrul UBB a spus că proprietarii clădirilor trebuie să-i contacteze pe cei de la UBB pentru a putea efectua aceste măsurători.

”Printr-o directivă europeană din 2013, radonului i-a fost asumat oficial rolul de principal factor de mediu cancerigen pentru populație, fiind unul din elementele care se regăsesc în resursele naturale ale planetei. Măsurarea concentrației de radon în interior devine obligatorie prin legislația românească din august 2019”, a spus aceasta.

Un medic pneumolog a precizat că radonul se situează pe locul 2 după fumat ca și cauză de apariție a cancerului pulmonar fiind chiar

mai periculos decât fumatul. Dan Nicolau a explicat că se pot lua măsuri de prevenire, care includ ventilația adecvată a clădirilor și folosirea unor materiale de construcții speciale.

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Laboratorul de Încercări Radon „Constantin Cosma” au găzduit azi  dezbaterea „Controlul radonului în clădiri cu acces public și cu locuri de muncă din România în contextul legislativ actual” la care au participat reprezentanți ai mediului academic și sănătății, cercetători dar și ai Primăriei Cluj-Napoca.

Radu Ștefan