În data de 14 octombrie a.c., în ziua sărbătorii creștine de Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice Valeria Ciocian, care a fost editorul și promotorul operei marelui om politic Corneliu Coposu din comuna sălăjeană Bobota. Personalitate proeminentă a intelectualității locale sălăjene, dascăl prețuit de generații de elevi, Valeria Ciocian a fost un simbol al luptei naționale, afirmării culturii din Sălaj și militant al libertății și democrației împotriva opresiunii comuniste și neo-comuniste. Apropiată de Partidul Național Țărănesc s-a implicat activ în renașterea acestui partid în Sălaj, fiind cea care a invitat, la începutul anilor 90, conducerea acestei formațiuni politice, în frunte cu Corneliu Coposu în comuna Bobota. Din păcate, influențați de propaganda fesenistă, destui sălăjeni au aruncat cu pietre în casa Valeriei Ciocian care-l adăpostea pe Senior spărgându-i geamurile și au încercat să lovească mașina cu care mergea omul politic democrat.

Valeria Ciocian s-a născut în 23 noiembrie 1932 și a fost fiica lui Veronica si Nicolae. A fost botezată de familia Coposu din Bobota Sălajului. Si-a început activitatea didactică în anul 1950, predând în acele vremuri la copiii Școlilor Generale din Ilișua, Băița, Salajeni, Derșida. În 1957, începe activitatea la Școala Generală Bobota. Încă de atunci e pasionată de cercetarea pe teme istorice și folclorice, reușind să descopere date referitoare la evenimente importante petrecute în trecut, pe teritoriul comunei Bobota. Se perfectionează continu, absolvind în 1966 Facultatea de Filologie Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca. A adunat cu migală și pasiune multe documente despre trecutul comunei și despre moartea iluministului Gheorghe Șincai, decedat la izvorul care astăzi îi poartă numele. S-a implicat în ridicarea celor două busturi din Bobota: Gheorghe Șincai și Corneliu Coposu, precum și a muzeelor acestor două personalități.

Personal, acum câțiva ani, prin bunăvoința doamnei Valeria Ciocian, profesoară de limba și literatura română cu o activitate prodigioasă de peste 40 de ani în comuna Bobota din județul Sălaj, am intrat în posesia dactilogramei unui studiu inedit scris de Corneliu Coposu, președintele PNȚ de la cumpăna dintre anii 80/90, o legendă a rezistenței anticomuniste: ”Laudă Clerului”. Studiu a fost trimis de Senior în 1986 către nepoata sa Valeria Ciocian din comuna Bobota, înainte de sfințirea bisericii din localitate de Sf. Dimitrie cel Nou. Corneliu Coposu nu a putut participa la ceremonia religioasă fiind reținut în București de o lombosciatică acută, așa cum reiese din documentele arhivei Securității comuniste. După mai bine de 30 de ani, prof. Valeria Ciocian s-a hotărât să ofere tiparului studiul inedit al lui Corneliu Coposu, care este de o importanță istoriografică majoră, deoarece surprinde esența mersului istoric al luptei românilor pentru libertate, unitate și drepturi naționale, care a fost clerul ortodox și greco-catolic. Valeria Ciocian s-a implicat activ în renașterea bisericii greco-catolice și recuperarea proprietăților acestei congregații religioase. A mai scris și o monografie dedicată Seniorului. Toate cărțile au văzut lumina tiparului la edituri din Cluj-Napoca. A avut un puternic simț al adevărului și dreptății. A fost înmormântată în data de 16 octombrie, în satul natal Bobota, iar slujbă de înmormântare a fost oficiată în ritul bisericii greco-catolice, de către preotul Oreste Nichita. Dumnezeu să o odihnească.

Ionuț Țene

Publicăm în facsimil necrologul surorilor Coposu.