„Nicolae Paulescu este unul dintre acei oameni care merită recunoștință eternă. Potrivit Federației Internaționale a Diabeticilor, în România și în lume un procent de aproape 10% din locuitori suferă de diabet. Datorită lui acești oameni încă trăiesc, și suferința le este mai suportabilă. Nu a pus niciodată problema de a rămâne în străinătate pentru cercetare, deși instituții faimoase îi oferiseră un post. S-a întors în România, unde a descoperit leacul minune, dar a rămas doar cu o mulțumire interioară că a putut ajuta întreaga umanitate.”, scrie redacția revistei Historia despre savantul român care merita Premiul Nobel pentru dăruirea sa și descoperirea epocală pentru omenire: INSULINA.

Pentru a-i cinstit memoria și munca, Academia Română a organizat un eveniment extraordinar la împlinirea unui centenar de la „marele eveniment care a avut loc pe 23 iulie 1921, când în cadrul sesiunii Societății de Biologie, Nicolae Paulescu a expus în patru comunicări rezultatele muncii sale de cercetare”, după cum mai amintește sursa citată conform Activenews, în articolul biografic cu peste 200.000 de citiri. Totodată, la 17 iulie s-au împlinit 90 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, la numai 61 de ani.

ACADEMIA ROMÂNĂ și FUNDAȚIA CULTURALĂ „BARTOC” au organizat miercuri, 21 iulie 2021, la Clubul Academicienilor, o manifestare impresionantă, ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. În aplauzele celor prezenți, s-a dezvelit și basorelieful Profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române.

NapocaNews