Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, la Strasbourg, că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia, informează lefigaro.fr.

„Vom avea de construit o pace, să nu uităm asta niciodată. Va trebui să facem asta cu Ucraina şi Rusia în jurul mesei (…) Dar acest lucru nu se va face în negaţie, nici cu excluderea unuia saualtuia, nici măcar în umilinţă”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă la Parlamentul European.ADVERTISING

Puţin mai devreme, în timpul unui discurs, Emmanuel Macron declarase: „Atunci când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noi echilibre de securitate fără a ceda vreodată tentaţiei sau umilinţei, nici spiritului de răzbunare”.

„Pentru că deja, în trecut, au devastat prea mult căile păcii”, a adăugat el, făcând o paralelă cu Tratatul de la Versailles încheiat după Primul Război Mondial, marcat de „umilirea” Germaniei.

Până atunci, europenii trebuie „să facă totul pentru ca Ucraina să reziste şi Rusia să nu câştige niciodată”, dar şi „să păstreze pacea pe restul continentului european şi să evite orice escaladare” cu Moscova, a reafirmat preşedintele francez.

NapocaNews