Cristian Tudor Popescu a dezbătut în editorialul său adevăratele motive de îngrijorare în ceea ce privește autonomia maghiară în România. Gazetarul de părere că „Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia. Dacă Rusia și-ar atinge obiectivul, înfrângerea Ucrainei și recâștigarea dominației asupra Europei de Est, Orbán și-ar pune fularul cu Ungaria Mare și ar năvăli bucuros în Transilvania, susținut de Armata Roșie”, titrează evz.ro.

Cristian Tudor Popescu a afirmat că „Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia”, adăugând că revolta unor personalități politice sau jurnalistice este afișată în mod inutil,din moment ce România este stat suveran, unitar și indivizibil. Totodată, acesta a subliniat că nu ar trebui să se ridice problema de autonomie teritorială, pentru că țară noastră este exemplară în politica față de minorități.

„Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, și acest lucru s-a reflectat și în textul Declarației de la Alba Iulia. Zbieretele făpturii din Parlament care produce masiv sudoare tricoloră, precum și indignările afișate ulterior de diverse personaje politico-jurnalistice la televizor, sunt vibrații ale aerului – deoarece zicerea liderului deputaților UDMR, Csoma Botond, corespunde adevărului.

Astăzi, România are o Constituție care definește statul român ca național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Nu se mai poate vorbi, deci, de autonomie teritorială, juridică, administrativă ca în textul din 1918. Ci de drepturi și libertăți ale minorităților naționale, între care cea maghiară. Aceste drepturi și libertăți sunt poate la cel mai cuprinzător nivel din Europa, România fiind exemplară în politica față de minorități” a scris jurnalistul.

NapocaNews