Președintele Rusiei nu poate fi arestat de autoritățile străine, a declarat vicepreședintele Consiliului Federației Rusiei, Konstantin Kosachev. Precizarea acestuia a fost făcută după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

„Președintele Rusiei, în calitate de înalt funcționar în conformitate cu dreptul internațional, are imunitate față de jurisdicția penală străină și internațională. Comisia de Drept Internațional a ONU a depus mărturie că dreptul internațional cutumiar în acest domeniu există și are un conținut bine definit. Ca urmare, președintele Rusiei nu poate fi arestat de nicio autoritate străină (criteriul rationae personae nu este îndeplinit)”, a scris Kosachev pe canalul său de Telegram, relatează Interfax.

Rusia a reacționat ferm la aflarea acestei știri. De asemenea, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a răspuns în mod ironic.

„Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu este nevoie să explicăm de ce ar trebui să fie folosită această hârtie pe post de hârtie igienică”, a fost reacția lui Dmitri Medvedev, pe Twitter.

NapocaNews