În luna aprilie, apartamentele din Cluj-Napoca s-au scumpit per ansamblu cu 1%, iar prețul a ajuns la o medie de 2.421 de euro/mp. Față de anul trecut, cea mai mare diferență de cost este la apartamentele vechi, care s-au scumpit cu 3,6%.

Evoluția prețurilor apartamentelor a fost contrastantă în luna aprilie. Analiștii unui site de specialitate afirmă că în nici o altă lună din an prețurile apartamentelor nu au oscilat atât de mult.

Cluj-Napoca a fost caracterizat, luna trecută, de o evoluție ascendentă a prețurilor apartamentelor: pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 1%, ajungând la o medie de 2.421 de euro pe metru pătrat util (față de 2.396 euro pe metru pătrat la finele lui martie). Valoarea medie a locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 2.400 de euro pe metru pătrat (de la 2.370 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1,3%), în vreme ce pe piața rezidențială nouă a avut loc un avans ușor de 0,1% (de la 2.540 la 2.543 de euro pe metru pătrat).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în Cluj-Napoca, apartamentele vechi s-au scumpit cu 3,6%, iar piața rezidențială nouă a inregistrat o ieftinire ușoare (-0,2%).

„După cum am văzut din date, aprilie a fost cea mai oscilantă lună, în sensul că am avut orașe cu creșteri importante de preț, dar în același timp și orașe unde s-au înregistrat scăderi. De asemenea, în cadrul evoluției pe cele două segmente (apartamente vechi și noi – n. red.) în aceeași piață locală am avut situații când prețul pe un segment a scăzut, și pe altul a crescut chiar semnificativ”, precizează Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

Pe tot parcursul lunii aprilie, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării (București) au cunoscut un ușor declin de -0,5%, de la o medie de 1.507 de euro pe metru pătrat util, până la 1.500 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,7%, de la 1.521 de euro pe metru pătrat la 1.510 de euro pe metru pătrat, în vreme ce media de preț a unităților locative noi a  scăzut cu -1,4%, de la 1.452 de euro pe metru pătrat la 1.432 de euro pe metru pătrat.

NapocaNews