Am ajuns prin voia lui Dumnezeu in anul de gratie 2023. Este vara, soare, cald – poate prea cald si…bine – poate nu chiar asa de bine cum am vrea cu totii. „Romania stat esuat” – afirma „Mutul” de la Cotroceni intr-un moment de lamentare intelectuala. Si cum scris este in toate istoriile, prostimea aplauda frenetic, asta este – evrica ! Dar dragii mei, ca sa esuezi, este musai ca trebuie sa mai si navighezi. Ori noi de cand cu executia carmaciului Nicolae – canci carmaci. Pentru unii,mintea este precum frizura, doar pentru design. Ai nostri conducatori din epoca de aur a democratiei, doar mimeaza navigarea, da fapt ne duc si ne conduc toate curentele astea de la est si vest de Romania, de nicaieri si catre nicaieri. Si atunci ce-i cu formula stat esuat ? Si care-i rezolvarea?
Din pacate dupa lovitura de stat din decembrie 1989, Romania nu a avut nici o strategie, in special pe termen lung. Rezolvarea poate veni doar din interior, de la noi. Iar pentru asta trebuie sa vedem daca si ce resurse umane mai avem in tara, care sa aiba potentialul intelectual, moral, spiritual si profesional, necesar pentru a mai repara din multele probleme cu care ne confruntam in prezent. Pentru ca din punctul meu de vedere, boala cea mare este reprezentata de lipsa de receptivitate, de solutii, de planuri, care toate vin in principal din faptul ca la nivel guvernamental – ministrii, secretari de stat, prefecti, primari, consilii si tot asa pana la nivelul cel mai de jos, sunt oameni care nu exceleaza din punct de vedere al expertizei profesionale, ci sunt mai degraba un fel de ageamii. Nu sunt experti, nu inteleg complexitatea unui domeniu de care ei sunt responsabili.
Care ar fi solutia? Simplu – guvernarea Ronald Reagan! Reagan care inainte de a fi ultimul Presedinte cu adevarat american si pentru americani, era un simplu actor. Dar a avut intelepciunea si curajul de a avea cei mai buni consilieri pe care i-a avut vreodata SUA. Cam asta ar trebui sa facem si noi. Referitor la cei care s-au aflat si se afla si azi in fruntea partidelor politice si a diferitelor guverne si ne uitam pe CV-ul lor, observam ca studiile sunt aproximative sau chiar deloc cu functia pe care o detin. Dar au posibilitatea sa-si procure niste consilieri care sa le puna pe masa de lucru zilnic solutii adevarate si fiabile de a conduce aceasta tara. Iar acesti oameni eu sunt sigur ca exista, care au si pregatirea necesara si implicit si solutiile aferente.
Dar multi dintre ei au cazut intr-un fel de apatie, de marginalizare, pentru ca lucrurile sunt atat de politizate, atat de altfel decat ar trebui sa fie, incat acesti oameni care ar sti ce sa faca, se trezesc ca intr-o dimineata la concursul pentru ocuparea unui post important dintr-un minister, se prezinta o coafeza care si castiga postul ! Si atunci ce fac oamenii acestia ? Pleaca in strainatate, unde viata nu este deloc simpla, dar macar leafa este buna. Iar lucrurile acestea sincer nu stiu cum le vom inlatura, pentru ca procesul politizarii aparatului se stat este un proces care se construieste usor si se distruge foarte greu. Nu stiu cum se vor rezolva, dar repet este o problema mare pentru Romania, faptul ca intalnesti astfel de specimene care decid soarta tarii si a noastra implicit. De exemplu am privit si ascultat de nenumarate ori parlamentari, politicieni, guvernanti, mai nou si Presedintele tarii, care nu doar ca nu inteleg despre ce este vorba si vorbesc aiurea-n tramvai, dar nici nu stapanesc bine limba romana – niste agramati cu diploma ! Ca sa nu mai vorbesc de judecatile sau valorile lor intelectuale ?!? Si cu totii asteapta si executa ad literam instructiunile venite pe o linie, pe o lista de la partid. Pentru ca in partidele politice, meritocratia a murit de mult timp. Deci problema aceasta a politizarii este o problema grea si grava in acelasi timp pentru Romania.
Bineinteles nu este o chestiune doar romaneasca, dar in anumite tari din occidentul european exista un contra balans, care vine in special din mediul academic. Un mediu academic care in Germania, Franta, Italia, Spania este un mediu care este din ce in ce mai mult ascultat, care nu este intotdeauna politizat si care influenteaza in bine viata economica si uneori chiar politica. Un mediu academic care lucreaza si colaboreaza cu mediul privat, un mediu privat direct interesat pentru ca pe el il costa tot ceea ce se intampla. In schimb pe politicieni nu-i costa mare lucru, decat fonctia si fotoliul somnului de frumusete.
Pe langa mediul academic, la noi un contra balans puternic si binevenit ar fi si mediul spiritual – monahal. Da, ati citit bine – monahal! Pentru ca lumina si intelepciunea vin doar de la Dumnezeu prin intermediul slujitorilor Lui directi. Iar ai nostri guvernanti sunt deja de prea multa vreme intr-o continua ratacire, minciuna, nepasare si mult intuneric empatic – intelectual. Si Slava Domnului inca avem destui monahi luminati prin toata tara, in diaspora si la Sf Munte Athos, care sa le arate calea cea dreapta acestor rataciti si sa le dea binecuvantarea de a reveni la niste sentimente mai bune, mai crestine cu privire la mult incercatul popor roman.
In final revin la intrebarea…care-i rezolvarea ? De apelat urgentele ! Urgente care ar fi atragerea, racolarea rapida a unor colaboratori consolidati din punct de vedere profesional, a unor profesionisti din afara recomandti in mediul lor profesional, apoi institutionalizarea unor colaborari cu mediul academic, bineinteles acolo unde acesta poate furniza programe si solutii, si poate cel mai important – asa cum frumos spunea un sfant al inchisorilor, Ioan Ianolide , sa se intoarca si sa ne intoarcem la Hristos !
Cristian Ardeleanu