Pastorul Laszlo Tokes, unul dintre liderii comunității maghiare din România, a vorbit, sâmbătă, despre „teritoriul autonom Băile Tușnad” și „ținutul autonom secuiesc” și că „este nevoie de garantarea drepturilor noastre de autonomie”.

„Sper că această comuniune pașnică nu va fi deranjată de nimeni azi. Vă salut de pe teritoriul autonom «Băile Tușnad» și a ținutului autonom secuiesc. Nu există nici Dumnezeu, nici diavol care să despartă brațele noastre încrucișate. CNCD a condamnat public discursul dvs (Viktor Orban) de anul trecut și l-a catalogat discurs de ură. Cu participarea BOR și a guvernului se propagă de fapt ura, în special în Valea Uzului. Autoritățile române nu au niciun un cuvânt de spus”, a declarat pastorul reformat Laszlo Tokes.

El mai spune ca Ungaria să își asume acelasi rol ca în Tirolul de Sud pentru maghiarii din Transilvania, scrie gandul.ro.

E greu de stabilit acum o cooperare româno-maghiară după scoaterea UDMR de la guvernare. E nevoie de garantarea drepturilor noastre de autonomie. Stabilirea unui dialog maghiar-maghiar e dificilă pentru UDMR. UDMR preferă sa se limiteze la numărarea alegătorilor săi. Recentul recensământ cu rezultate dezastroase și migrația trebuie să ne determine să intensificăm cooperarea. Declaratiile propagandistice că comunitățile maghiare s-au consolidat în bazinul carpatic sunt complet înșelătoare. Nu am devenit mai puternici iar supraviețuirea noastră în patria noastră e în pericol. Nu vrem să emigrăm, viitorul nostru e în Transilvania.

„Nu vrem să ajungem la soarta sașilor președintelui Iohannis. Războiul din Ucraina trebuie să se termine. Trebuie să fie pace. Se așteaptă ca pacea să inaugureze o nouă eră în care să ne putem bucura de autonomie în bazinul Carpaților. Istoria se repetă sinistru. Noi ungurii putem fi mândri că și astăzi Ungaria este apărătorul civilizației crestin-europene”, a mai spus acesta.

La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei, Viktor Orban, îşi susţine discursul la Universitatea de Vară Tusvanyos, pornind de la tema centrală a evenimentului, care în acest an este „Timpul păcii”, şi îi va avea alături pe preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi pe Tokes László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

NapocaNews