În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă și de greu de găsit încât mulți oameni consideră că merită să vină cu mașina până în România pentru a face cumpărături importante. Turismul transfrontalier de cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile alimentelor au crescut semnificativ și în România în ultimele luni, iar o pagină de Facebook a fost deja lansată pentru a ajuta clienții care vor să-și facă aprovizionarea din Carei, de exemplu, scrie Adevărul.

Fenomenul este din ce în ce mai răspândit și se vede cel mai bine în parcările centrelor comerciale din orașele din apropierea graniței. Potrivit paznicului unuia dintre magazine, se întâmplă uneori să fie mai multe mașini cu numere de înmatriculare maghiare decât românești. „Sunt mulțumit, e loc în rezervor, fac plinul, pentru că aici un litru de benzină costă 405 forinți, în timp ce în Ungaria e 475 de forinți“, a declarat un cetățean maghiar venit în Carei la cumpărături. El a adăugat că a călătorit ani în șir prin regiune cu camionul și are impresia că România este mai bogată decât Ungaria. El a adăugat că, în ultimul timp, prețurile în Slovacia și chiar în Ucraina sunt mai mici decât în Ungaria, iar acest lucru este valabil nu numai pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și multe alte lucruri.

O altă familie a arătat pentru Transtelex că în magazinele din România poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți, dar în Ungaria, prețul oficial al zahărului este de 450 de forinți, iar ei nu vând mai mult de 1-2 kilograme. Ceea ce, mai ales în sezonul conservelor, este foarte puțin. Maghiarii au mai spus că pentru multe produse, de ex. salamul, au calculat o diferență medie de preț de 15%-20%, dar sunt și alte articole pe care au reușit să le cumpere de două-trei ori mai ieftin față de prețul din Ungaria. Soții au mai spus că nu este o problemă doar cu nivelul prețurilor în Ungaria, ci și cu limita de cumpărare. „Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul, maximum doi litri de lapte. Pentru trei copii?“, s-au întrebat ei.