În cele șaptesprezece luni de după invazia Rusiei, aproximativ 50.000 de ucraineni au devenit invalizi, pierzându-și brațele și picioarele, potrivit The Wall Street Journal, care citează o estimare a celui mai mare producător de proteze din lume, compania germană Ottobock, și a partenerilor săi medicali, scrie ziare.com.
Materialul WSJ spune că numărul real de amputări poate fi mai mare, deoarece protezele necesită timp și unele victime așteaptă săptămâni sau chiar luni după ce au fost rănite.
În plus, costul protezelor poate ajunge până la 50.000 de euro, în timp ce autoritățile ucrainene plătesc până la 20.000 de euro fiecărui soldat rănit, iar civilii de multe ori nu își pot permite deloc tratamentul și sunt nevoiți să apeleze la organizații caritabile.
O astfel de organizație, Fundația Houp din Kiev, estimează că numărul ucrainenilor răniți grav în război este de până la 200.000. Dintre aceștia, aproximativ 20.000 au suferit răni care au necesitat amputare.
Soldaţii ucraineni au cerut parlamentului de la Kiev să legalizeze folosirea canabisului medicinal pentru a le alina suferinţa celor răniţi în războiul cu Rusia şi speră că un proiect de lege în acest sens, ce are şi sprijinul preşedintelui Volodimir Zelenski.
„Este absurd să nu am încă acces la canabis medicinal, care nu are efecte narcotice şi mă poate ajuta să reduc durerea incapacitantă”, spune Olexandr Iabceanka, medic militar ucrainean care se confruntă cu o durere constantă după o rană relativ uşoară suferită în urmă cu o lună.
„Dar durerea mea nu este nimic în comparaţie cu a celor cărora le-au fost amputate membrele sau suferă răni grave”, atrage atenţia medicul militar ucrainean.
O astfel de suferinţă este descrisă într-un mesaj distribuit pe Facebook de soldatul ucrainean Mihailo Bakaliuk, care şi-a pierdut un picior după explozia unei mine antipersonal. „Am dureri fizice teribile şi halucinaţii. Folosirea analgezicelor nu le elimină, doar le diminuează pentru puţin timp”, mărturiseşte soldatul rănit.
Pe lângă durerea fizică, accesul legal la canabis ar putea ajuta şi la gestionarea mai bună a tulburărilor de stres post-traumatic, o afecţiune frecventă nu doar în rândul militarilor răniţi pe front, ci şi a celor care scapă teferi de acolo dar sunt marcaţi de ororile războiului, precum şi a familiilor militarilor ucişi sau răniţi.
„Psihologii, care trebuie să sprijine soldaţii ce suferă de stres (post-traumatic), clachează. Fără alternative precum canabisul medicinal, mulţi apelează la o cale mai facilă, dar mai distructivă, alcoolul”, avertizează Igor Kolodilo, psiholog şi de asemenea soldat în armata ucraineană.
NapocaNews