Distribuie articolul

Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti şi-a serbat Centenarul, duminică, 6 august.Inițiativa construirii Mausoleului Eroilor de la Mărășești a aparținut Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române și a fost lansată la Congresul desfășurat în 8 iunie 1919, în Sala Senatului din Capitală, informează Muzeul Vrancei.

Manifestările dedicate evenimentului au cuprins intonarea imnului de stat al României, o slujbă de pomenire oficiată de mai mulţi clerici din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prezentarea istoricului memorialului, alocuţiuni rostite de oameni politici de la nivel naţional şi local, precum şi de Locţiitorul Şefului Statului Major al Apărării, scrie Basilica.

Au vorbit Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României, Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad, Locţiitorul Şefului Statului Major al Apărării, Cătălin Toma, Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, şi Nicuşor Halici, Prefectul Judeţului Vrancea.

În expunerea sa, Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a amintit că aşezarea în urmă cu un secol a pietrei de temelie a Mausolului Mărăşeşti a concis cu sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului.

Cătălin Toma a vorbit despre valoarea unităţii, despre sacrificiul înaintaşilor care au făcut posibilă România de astăzi, precum şi de datoria, respectiv, responsabilitatea de a le cinsti memoria şi a depune eforturi pentru o lume mai bună.

„Bine aţi venit la Mărăşeşti! Dintre toate prelegerile reţinem ceva şi anume, că la Vrancea s-au creat premisele României de astăzi! De ce spun acest lucru? Să ne gândim la anul 1917. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost dacă era un alt rezultat, dacă nu se câştiga! S-a câştigat cu efort, cu oameni care au plecat cu mândrie, bucurie, pentru a-şi apăra aceste teritorii. Unii nu s-au mai întors! Au rămas copiii, famiiile îndurerate. Cu toate acestea, astăzi vorbim de România, de un stat democratic, aflat în NATO şi în Uniunea Europeană”.

„Pentru asta, cred că trebuie să facem mult mai mult! Acum o sută de ani, în 1923, se punea piatra de temelie pentru acest monument impunător, impresionant, al recunoştinţei faţă de eroii neamului”.

„Vreau să subliniez că succesul fiecăruia ţine de unitatea pe care noi o putem crea. Dacă suntem uniţi, vom depăşi orice (n. red.: dificultate). Aşa au fost şi cei din 1917. Gândiţi-vă cât de uniţi au fost, cât de mult au crezut că vor câştiga! Unii nu au mai văzut, dar alţii, adică noi, suntem în măsură le cinstim memoria! Permiteţi-mi să-mi exprim recunoştinţă eternă, să ne gândim la cei care au fost, dar să ne gândim şi la ce lăsăm după noi”.

România există atâta timp cât există româniDoamne ajută acest popor!”, a afirmat, în încheiere, Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Preşedintele Senatului s-a referit la jertfa eroilor neamului.

”Ei au fost ultima redută în faţa unui agresor puternic şi bine organizat care dorea să distrugă spiritul de unitate al naţiunii noastre. Prin sacrificiul lor suprem, naţiunea română a supravieţuit, a învins şi a împlinit visul naţional al Marii Uniri. Mausoleul de la Mărăşeşti, care a dăinuit 100 de ani şi va dăinui sute de ani de acum înainte, stă mărturie că jertfa pentru ţară dă viaţă eternă eroilor neamului. De fiecare dată când vrem să înţelegem patriotismul adevărat şi să separăm adevăraţii patrioţi de falşii patrioţi, trebuie să ne gândim la sacrificiul eroilor care dau viaţă acestui monument istoric. Vom şti imediat şi vom putea distinge între cine este patriot cu fapta şi cine este patriot cu vorba”, a spus Ciucă.

La final, au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor neamului.

Evenimentul este disponibil integral în format video, aici.

Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti

Monumentul a fost ridicat după planurile arhitectului George Cristinel. Piatra de temelie a viitorului memorial a fost așezată la 6 august 1923. În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, în criptele Mausoleului, iar în septembrie au fost depuse în sarcofagul central rămășițele pământești ale generalului Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I Române din timpul bătăliei Mărășeștilor.

La 28 septembrie 1924 a avut loc solemnitatea inaugurării criptelor, în prezența Reginei Maria și a unor înalte personalități ale timpului. După 12 ani s-au reluat lucrările de zidire la cupola monumentului, cunoscută sub numele de „Cupola Gloriei”, ale cărei basoreliefuri au fost sculptate de către Ion Jalea și Corneliu Medrea, în timp ce fresca din interior a fost pictată de Eduard Săulescu.

Mausoleul adăpostește în cele 154 de cripte individuale și 9 cripte comune, osemintele a 5.073 de ostași și ofițeri, printre care fetița – eroină Măriuca Zaharia, căpitanul Grigore Ignat și locotenentul Gabriel Pruncu.

Pe frontspiciul Mausoleului s-au înscris cuvintele „Întru Slava Eroilor Neamului” și numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii de pe Frontul Românesc.

NapocaNews