Ambasadorul Reuven Azar s-a întâlnit cu George Simion, șeful partidului de opoziție populist, naționalist și de extremă draepta, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care deține în prezent 12% din locurile din parlament, dar despre care unii prevăd că va deveni o forță politică majoră în viitorul apropiat.
În declarația sa de luni, cerută de Israel, AUR a făcut comentarii care nu au îndeplinit cerințele Memorialului Holocaustului, Yad Vashem, din Ierusalim, de condamnare fără echivoc de către partid a crimelor și antisemitismului generalului Ion Antonescu și al Gărzii de Fier.
În plus, declarația nu a inclus sprijin pentru actualul plan guvernamental de studiere a Holocaustului, care predă subiectul separat și nu ca parte a istoriei naționale a României.
În timpul întâlnirii, George Simion a recunoscut public rolul României în Holocaust și s-a angajat să lupte împotriva antisemitismului.
De asemenea, el și-a exprimat sprijinul fără echivoc pentru dreptul istoric al poporului evreu „de a trăi și de a construi așezări în Iehuda și Shomron, regiuni cu profunde rădăcini istorice evreiești”.
Acest anunț istoric al partidului AUR, care, potrivit sondajelor de opinie, ar putea forma următorul guvern român, este rezultatul eforturilor depuse în ultimele șase luni de Yossi Dagan împreună cu George Simion, sub auspiciile Ministerului israelian al Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat de presă al AUR, „liderul partidului a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români, în teritoriile controlate de România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și și-a exprimat cele mai profunde regrete”.
El a adăugat că „astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată evreilor, românilor, romilor sau oricărei alte națiuni din lume”.
George Simion a adăugat că fiecare țară, inclusiv România, ar trebui să adopte definiția IHRA a antisemitismului „și să predea, ca parte a curriculumului național de istorie, această pagină importantă a trecutului, pentru a se asigura că toate generațiile viitoare sunt conștiente de lipsa de umanitate din acea perioadă și de ce este vital să se evite astfel de orori”.
Comunicatul a adăugat că, în calitate de creștini ortodocși, „românii au o legătură puternică cu Țara Sfântă și Ierusalimul, inima iudaismului și a creștinismului”.
În încheiere, se subliniază că „părțile au discutat și au convenit asupra dreptului istoric al poporului evreu de a construi și de a trăi în comunități și orașe din Iehuda și Shomron, leagănul istoriei poporului evreu încă din timpurile biblice”.
Comentând această evoluție, Yossi Dagan a precizat: „Lupta noastră necruțătoare împotriva BDS și a antisemitismului continuă. Apreciem aliați precum George Simion, care se angajează să lupte împotriva antisemitismului și să sprijine interesele strategice ale Israelului”.
El a adăugat că poziția României ar putea reprezenta un punct de cotitură în politica UE față de Israel și în lupta împotriva boicotării statului evreu.
Poziția exprimată de George Simion marchează o răsturnare drastică, după ce partidul său a declarat în 2022 că Holocaustul este un „subiect minor” și că predarea acestuia ca materie separată în școli este „ideologică” și „o acțiune sistemică menită să submineze calitatea educației din România”, titrează AnimaNews.
Aceste declarații au fost calificate drept „insultătoare” de către ambasadorul israelian de la acea vreme, David Saranga, și au determinat partidul Likud să le interzică parlamentarilor săi să aibă orice contact cu partidul AUR, considerat antisemit.
AUR intră într-o altă eră politică, alături de partidele tradiționale post-decembriste.
NapocaNews