O mulțime furioasă de musulmani a luat cu asalt miercuri o suburbie creștină din provincia Punjab din estul Pakistanului, incendiind o biserică, deteriorând alte două și demolând casa unui bărbat după ce l-a acuzat că a profanat paginile cărții sfinte a islamului, a anunțat poliția.
Atacul a avut loc în districtul Faisalabad din estul provinciei Punjab, a declarat șeful poliției locale, Rizwan Khan. Acesta a declarat că mulțimea a atacat comunitatea creștină după ce unii dintre musulmanii care locuiesc în apropiere i-au acuzat pe un creștin local, Raja Amir, și pe prietenul său că au profanat pagini din Coran.
Un clip video de 84 de secunde al atacului, difuzat de The Associated Press, arată o mulțime care aclamă mai mulți bărbați care aruncau mobilă și alte obiecte de la fereastra de la etajul al doilea al clădirii unei biserici spre pământul de dedesubt.
Într-o altă înregistrare video a atacului se vede cum o mulțime se manfiestă cu furie în fața clădirii unei biserici locale, în timp ce din clădire se ridică fum negru. Un membru al mulțimii este văzut în vârful clădirii, încercând să dea jos un piedestal care susține o cruce. Între timp, au fost provocate incendii atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirii. O altă scenă din filmare arată membri ai mulțimii aruncând obiecte personale ale creștinului acuzat pe un foc care arde în fața casei sale.
Sursă foto: KM Chaudary/AP Photo
Mohsin Iqbal, un rezident local, a cerut poliției să ia măsuri pentru a opri atacurile.
„Una sau două persoane acuzate de blasfemie nu înseamnă că pedepsim o întreagă comunitate”, a declarat el. „Facem apel la guvern, la poliție și la ministrul-șef din Punjab să ia măsuri stricte împotriva celor implicați în aceste tulburări, deoarece musulmanii sunt afectați din cauza acestui acte de violență.”
Șeful poliției, Khan, a declarat că acuzațiile i-au înfuriat pe musulmanii care începuseră să se adune acolo, iar demonstranții au început apoi să atace mai multe biserici înainte de a fi dispersați de poliție cu bastoane. Autoritățile încearcă să restabilească ordinea cu ajutorul bătrânilor din comunitate și al clericilor din zona Jaranwala, unde a avut loc atacul, a spus el.
Poliția spune în continuare că înregistrează plângeri împotriva celor care ar fi profanat Coranul.
El a spus că toți musulmanii care au fost implicați în atacurile asupra bisericilor și a proprietăților aparținând creștinilor vor fi, de asemenea, depistați și arestați. „Prima noastră prioritate a fost să salvăm viețile tuturor creștinilor. Am repartizat forțe de poliție suplimentară în comunitatea creștină”, a declarat el.
Sursă foto: KM Chaudary/AP Photo
ONG de monitorizare a drepturilor creștinilor trage un semnal de alarmă în legătură cu o măsură de creștere a pedepselor pentru blasfemie
Între timp, grupurile minorităților creștine și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un proiect de lege adoptat de legislativul pakistanez care mărește pedepsele pentru infracțiunile împotriva celor care îl „blasfemiază” pe Mahomed și, măsură care influența în mod negativ drepturile minorităților.
Legea 2023 privind sistemul penal a fost adoptată în Senatul pakistanez la 7 august, potrivit organizației de supraveghere a persecuțiilor Christian Solidarity Worldwide (CSW), cu sediul în Marea Britanie.
Legea mărește pedeapsa pentru insultarea apropiaților, soțiilor și membrilor familiei Profetului Mahomed de la trei ani la închisoare pe viață. Cei condamnați în temeiul legii vor trebui să petreacă cel puțin 10 ani în închisoare.
Grupurile minoritare și alte comunități din Pakistan au avertizat că această legislație ar putea alimenta încălcări ale drepturilor și ar putea fi folosită pentru a viza și mai mult minoritățile religioase atunci când a fost aprobată pentru prima dată de Adunarea Națională în ianuarie anul trecut.
Aceste grupuri și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că guvernul a ignorat apelurile lor și un apel al ministrului pentru drepturile omului, Riaz Hussain Pirzada, care, într-o scrisoare adresată prim-ministrului Shehbaz Sharif în februarie, a cerut ca proiectul de lege să fie anulat.
„CSW este profund dezamăgit de adoptarea Legii de modificare a legii penale 2023, având în vedere dovezile copleșitoare ale modului în care legislația existentă privind blasfemia a dus la omoruri extrajudiciare și la nenumărate incidente de violență colectivă bazate pe acuzații false. Înăsprirea legilor privind blasfemia ar putea inflama și mai mult situația și este opusul a ceea ce este necesar”, a declarat fondatorul și președintele CSW, Mervyn Thomas, într-un comunicat de presă.
Sursă foto: KM Chaudary/AP Photo
„Pakistanul trebuie să facă mai mult pentru a-și proteja cele mai vulnerabile comunități minoritare”, a adăugat Thomas.
După cum a relatat CBN News, în conformitate cu legile dure ale Pakistanului privind blasfemia, oricine este acuzat de insultarea Islamului sau a lui Mahomed poate fi condamnat la moarte. Aceste legi sunt slab definite și necesită standarde scăzute de dovezi. Deși nimeni nu a fost executat vreodată pentru blasfemie, zeci de oameni au fost uciși de mulțimi doar pentru că au fost acuzați de blasfemie, iar multe alte vieți au fost distruse.
Legile privind blasfemia sunt adesea folosite ca armă de răzbunare atât împotriva musulmanilor, cât și a nemusulmanilor, pentru a regla conturi personale sau pentru a obține avantajul în disputele legate de bani, proprietăți sau afaceri.
Pakistanul se află pe locul 7 în Topul Mondial al Persecuției Open Doors pe anul 2023, în creștere cu o poziție față de anul anterior, a țărilor în care este periculos să fii un urmaș al lui Isus Hristos.
La 20 noiembrie 2022, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a desemnat din nou Pakistanul drept „țară deosebit de îngrijorătoare” (CPC) în conformitate cu Legea privind libertatea religioasă internațională din 1998 pentru încălcări grave ale libertății religioase.
Pakistanul a fost inclus pe lista din mai a Departamentului de Stat în Raportul 2022 privind libertatea religioasă internațională, publicat de Departamentul de Stat, sursa: CBN News via stiricrestine.ro.
NapocaNews