La Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului a fost lansat un volum despre martirii temniţelor comuniste, duminică, 24 septembrie, ora 18:00.

Lucrarea este intitulată „Martiri şi mărturie creştină în temniţele comuniste din România” şi este semnată de Părintele Dumitru Bogdan Bădiţă, slujitor la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Săcele-Satulung III.

Invitaţi la eveniment au fost Academicianul Georgeta Filitti, membră a Academiei Române, şi Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte.

În deschidere, a  cântat Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi Corul familiilor preoţeşti din Braşov.

„Lucrarea, redactată sub atenta îndrumare a Pr. Prof. Univ. Dr. Habil. Ioan Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București, reprezintă rodul cercetării doctorale de patru ani a preotului Dumitru-Bogdan Bădiță. Experiența jurnalistică a autorului realizată în cadrul Televiziunii Trinitas a Patriarhiei Române este dovedită prin epuizarea surselor editate referitoare la subiectul ales. Totuși, abundența literaturii și a surselor referitoare la anii de martiriu din temnițele comuniste a făcut ca cercetarea să se concentreze mai cu seamă asupra unor personalități remarcabile: preotul Ioan Lupaș, Nicolae Tomaziu și Aspazia Oțel Petrescu”.

„Complexă prin însăși întinderea ei pe aproximativ 550 de pagini, lucrarea pe care Editura Andreiana a o oferă publicului cititor cuprinde, după partea introductivă, cinci părți principale, care tratează pe rând: comunismul în România, locurile de detenție din această perioadă, problematica exterminării făuritorilor Marii Uniri, evidențierea celor trei personalități alese în lumina dosarelor C.N.S.A.S., iar în ultima parte, ca o încununare, înțelegerea transformării interioare a deținuților, care s-a petrecut în perioada comunismului, deci modul în care creștinismul a răspuns persecuției acestui regim totalitar”, se menţionează în prezentarea volumului de pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

Corul Trinos a cântat pe versuri de Radu Gyr.

La lansare au participat sute de invitați care doresc canonizarea Sfinților Închisorilor.

NapocaNews