Din ce în ce mai mulți comentatori occidentali văd atacurile Hamas ca pe un 11 Septembrie israelian. Deși criza este departe de a se fi încheiat, jurnaliști israelieni arată deja cu degetul spre serviciile secrete și se întreabă cum a fost posibilă o astfel de lovitură, într-un stat ale cărui structuri de forță sunt considerate de toti.

Israelienii vor să știe cum a fost posibil ca niciun serviciu secret, intern sau extern, să nu fi aflat nimic despre o operațiune de o asemenea amploare.

Jurnaliștii israelieni se întreabă cum de luptătorii Hamas au reușit să rupă gardul dintre Fâșia Gaza și Israel în zeci de locuri și nicio dronă, niciun senzor, nicio cameră să nu dea alarma.

Attila Somfalvi, jurnalist israelian: Cum se întâmplă că în țara serviciilor de informații nu aveam nicio informație, nimeni nu avea nicio informație despre ceea ce plănuiesc și programează și ce planuri au aceste organizații teroriste din Fâșia Gaza? Nimeni nu știa nimic.

Analiștii militari spun că atacul Hamas a fost clar pregătit o lungă perioadă de timp, iar luptătorii au exersat serios în tabere de antrenament înainte de asta.

Hari Bucur Marcu, analist militar: „În lecțiile învățate din această situație și care vor intra probabil în istoria artei militare până la urmă sub o anumită formă, cu siguranță se va vorbi foarte defavorabil de serviciile secrete israeliene care n-au fost în stare să înțeleagă ceea ce urmează să se întâmple.

Prof. Mihai Răzvan Ungureanu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe: Eu cred că ne-am grăbi dacă am trage în momentul acesta concluzii, fie și pentru simplul fapt că niciuna dintre cele 3 instituții de securitate importante din Israel nu a avut expresii oficiale. Ceea ce de fapt ne obligă la atenție este mai curând modul în care evoluează raporturile diplomatice între Arabia Saudită și Israel.

Israelienii se plâng că structurile de forță nu numai că nu au putut preveni atacul, însă au și intervenit greu după ce au aflat de măcelul din sud.

Attila Somfalvi, jurnalist israelian: „Cetățenii din kibbutzuri au fost blocați în camere de siguranță, în buncăre și sunau jurnaliști și implorau jurnaliștii să trimită armata să-i scoată de acolo afară, să-i salveze, că-i măcel.

Jurnalistul Attila Somfalvi este convins că, după ce va trece criza, vor fi mai multe anchete, iar șefi din serviciile secrete și din armată vor fi obligați să plece.

NapocaNews