Vineri, 27 octombrie 2023, vă invităm la concertul de închidere a celei de a 56-a ediții a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, care a purtat, anul acesta, titlul generic de Fall into Classic.

Evenimentul va avea loc la Colegiul Academic cu începere de la ora 19.00. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” se va afla dirijoarea Rebecca Tong, avându-l ca solist pe pianistul Andrew von Oeyen. Acestora li se va alătura și Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” (dirijor Cornel Groza), precum și soliștii vocali Aida Pavăl-Olaru (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Luminiţa Gheorghe-Milea (mezzosoprană), Ovidius Şiclovan (tenor), Nicolae Ilincăi (tenor) și  Ruben Ciungan (bariton).

Iubitorii muzicii clasice vor putea audia în cadrul acestui concert de închidere lucrări din creația lui Cornel Țăranu și Ludwig van Beethoven.

Despre lucrări

La începutul lunii iunie, maestrul Cornel Țăranu s-a stins din viață lăsând un gol imens in sufletele iubitorilor de muzică. Memoria și creațiile sale vor dăinui însă peste timp, iar prin programul serii de vineri 27 octombrie 2023, Filarmonica de Stat  „Transilvania” îi aduce un omagiu prin prezentarea lucrării Simfonia da Requiem.

Reprezentant al muzicii româneşti noi, Cornel Ţăranu a ocupat un loc singular într-o generaţie de compozitori de excepţie. A absolvit Conservatorul din Cluj-Napoca, unde a studiat cu Sigismund Toduţă şi unde, în 1974, a obţinut titlul de doctor. S-a perfecţionat apoi la Paris cu Nadia Boulanger şi Olivier Messiaen, iar la Darmstadt a avut ocazia să studieze analiză muzicală cu György Ligeti, dirijat cu Bruno Maderna şi percuţie cu Christoph Caskel. Creaţia lui Cornel Ţăranu include patru simfonii, un concert pentru pian, un concert pentru saxofon (Miroirs), operele de cameră Secretul lui Don Giovanni şi Oreste-Oedip, cantate şi lucrări vocal camerale: Cântece fără dragoste, Cântece nomade, Cântece fără răspuns, Hommage à Paul Celan, piese pentru ansambluri camerale: Ghirlande, Incantaţii, Prolegomene, sonate pentru pian, flaut, oboi, clarinet, violă, contrabas, lieduri pe versuri de poeţi români şi străini, lucrări corale ample (Supplex), madrigale şi multe altele.

Programul serii de vineri va fi completat cu două lucrări aparținând lui Beethoven – Fantezia pentru pian, solişti, cor şi orchestră, op. 80 și Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, op. 55, Eroica.

O combinaţie între o scriitură liberă, improvizatorică şi o scriitură riguroasă, Fantezia corală este şi o îmbinare a stilului eroic grandios cu cel liric şi, poate cel mai important aspect, este o mărturie a legendarelor abilităţi ale lui Beethoven de a improviza la pian.

Simfonia nr. 3, Eroica, la rândul său, se țese în jurul intenției compozitorului ei de a o lega, în special prin titlu, de Napoleon Bonaparte și de lupta sa împotriva tiraniei. Însă, atitudinea lui Napoleon și autoproclamarea sa drept împărat, a provocat dezgustul compozitorului, fapt care l-a determinat să denumească Simfonia nr. 3, Simfonia Eroica.

Locul unic pe care această simfonie îl ocupă în istoria muzicii se datorează faptului că este, probabil, prima simfonie care avea ulterior să hrănească gândirea romantică. Dimensiunea primei părți (cea mai lungă de până atunci în ceea ce privește o mișcare simfonică), prelucrarea ideilor tematice, de o complexitate fără precedent, marșul funebru (partea a II-a) sunt doar câteva din trăsăturile acestei simfonii care au bulversat publicul epocii.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.roșimyticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Radu Ștefan