Faptul că atacul Hamas împotriva Israelului a fost sărbătorit pe străzi în Berlin arată că Germania a permis intrarea prea multor străini, este de părere fostul secretar de stat american Henry Kissinger, relatează joi Politico.
”A fost o mare greşeală să fie lăsaţi înăuntru atât de mulţi oameni cu religii, culturi şi concepţii total diferite, pentru că acest lucru creează un grup de presiune în fiecare ţară ce face asta”, a declarat fostul diplomat american, în prezent în vârstă de 100 de ani, într-un interviu acordat directorului grupului Axel Springer, Mathias Döpfner, pentru canalul Welt TV. Axel Springer este compania-mamă a Politico.
Născut în Bavaria şi fugit din Germania nazistă împreună cu familia sa în 1938, Kissinger – care a devenit arhitectul politicii externe a SUA în timpul războiului din Vietnam – a spus că este ”dureros” să vezi arabi în Berlin care celebrează atacul Hamas contra Israelului.
La ”actul de agresiune deschis” al Hamas trebuie să se răspundă cu ”ceva pedepse”, a afirmat Henry Kissinger, care a avertizat totuşi în legătură cu pericolul ca violenţele să se răspândească în întreaga regiune.
”Conflictul din Orientul Mijlociu prezintă pericolul escaladării şi aducerii altor ţări arabe sub presiunea opiniei publice interne”, a explicat fostul Kissinger, care a amintit de lecţiile învăţate din războiul de Yom Kippur din 1973, în timpul căruia o alianţă arabă condusă de Egipt şi Siria a atacat Israelul.
Obiectivul real al Hamas şi al susţinătorilor săi ”poate fi doar mobilizarea lumii arabe împotriva Israelului şi deraierea negocierilor paşnice”, a afirmat fostul diplomat american, adăugând că este ”posibil” ca Israelul să ia măsuri şi contra Iranului dacă va considera că Teheranul a avut un rol în punerea în practică a atacului Hamas.
În opinia sa, agresiunea rusă împotriva Ucrainei cuplată cu atacul Hamas contra Israelului reprezintă un ”atac fundamental asupra sistemului internaţional”.
NapocaNews