După 35 de ani dosarul „Mineriada” a intrat din nou în linie dreaptă. Se apropie fatidica dată de 13 iunie. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost chemați joi de procurori la audieri. Ion Iliescu a fost audiat acasă. Toți inculpații sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Fostul președinte Ion Iliescu, în vârstă de 94 de ani, a fost audiat vineri la domiciliul său în dosarul „Mineriada”, când procurorii l-au înștiințat că este urmărit penal.

Ion Iliescu este acuzat că a chemat minerii la București, iar în data de 14 iunie 1990 le-a mulţumit pentru „conștiinta civică” cu care au restabilit ordinea în Capitală.

Epopeea rușinoasă a dosarului „Mineriada”

Dosarul „Mineriada” a stat ani în șir pe masa procurorilor, a fost închis și redeschis de mai multe ori, au fost audiați sute de martori, s-au scris mii de pagini de rechizitoriu și s-au administrat probe.

Până în 2008, dosarul a fost instrumentat de procurorul militar Dan Voinea, dar în acel an a fost închis de fostul procuror general Laura Coduța Kovesi, care a dat rezoluții de neîncepere a urmăririi penale.

În 2014, România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să continue investigațiile, iar lucrurile au părut că încep să se miște.

În 2015, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, infirmă rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale, iar în 2017 dosarul este finalizat de procurori și trimis în instanță, dar stă la Camera Preliminară de la Curtea Supremă aproape doi ani, până în mai 2019.

Camera Preliminară decide retrimiterea lui la Parchetul Militar pentru a fi refăcut în integralitate, toate probele fiind atunci declarate nule.

Judecătorul de Cameră preliminară care a dat decizia este Constantin Epure, care a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul „Bombonica”.

Așa cum declara, într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul procurorul general Augustin Lăzăr „din dosarul Mineriadei au mai rămas doar coperțile.”

În 18 februarie 2020 Secția Specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), a contestat decizia judecătorului de cameră preliminară de la Curtea Supremă, care făcuse publică motivarea cu doar o zi înainte.

După încă patru ani au început audierile în dosar, iar Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sîrbu au fost chemați la parchet.