ReClothing dă startul unei noi campanii de colectare de haine. Din 10 până pe 19 mai, inițiativa și-a propus să strângă peste o TONĂ de articole textile în Cluj-Napoca, totul într-un demers de conștientizare și reducere a risipei din domeniul fashion. Clujenii sunt, așadar, îndemnați să doneze piesele de îmbrăcăminte pe care nu le mai poartă și să le transforme în fapte bune.

Punctul de colectare pentru haine se află la etajul 1 din Iulius Mall Cluj-Napoca și va fi disponibil în perioada 10-19 mai, oferind clujenilor oportunitatea de a face o schimbare pozitivă în comunitate și de a contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului.

“Fiecare articol de îmbrăcăminte donat reprezintă un gest de generozitate și responsabilitate față de mediu și față de comunitatea noastră. Hainele pe care le donezi ajung la ReClothing, unde fie primesc o nouă șansă în cadrul târgului nostru caritabil, fie devin parte a micro-colecțiilor upcycled, fie sunt donate persoanelor în nevoie”, spune Ioana Pîrlea, inițiatoarea proiectului ReClothing.

Industria fashion este în top 3 cele mai poluante din lume. Astfel că fiecare articol de îmbrăcăminte donat reprezintă un pas mic, dar esențial, către reducerea impactului negativ al acestui sector asupra mediului nostru prețios. Statisticile indică faptul că un european aruncă, în medie, 12 kilograme de textile în fiecare an – cifră aflată în creștere.

Hainele donate de către clujeni trebuie să fie în stare bună – adică să nu fie rupte sau pătate.

“Nu ai purtat un articol de îmbrăcăminte de două sezoane? Șansele să îl mai porți sunt aproape 0. Mai bine îi dai o nouă casă și îi oferi șansa să fie apreciat și folosit de altcineva. La fel, s-ar putea să găsim în garderobă haine care nu se mai potrivesc cu stilul nostru de viață sau sunt prea mici/mari. Purtăm doar o treime din hainele din dulap”, explică Ioana Pîrlea.

O parte din cantitatea de haine colectată va fi vândută în cadrul unui târg special care va avea loc între 21-23 mai, tot la Iulius Mall. Aici, cei interesați vor avea ocazia să găsească articole vestimentare de calitate la prețuri accesibile, susținând în același timp reducerea risipei, dar și o cauză socială.

În ultimii 2 ani, în cadrul proiectului ReClothing au fost salvate peste 5 tone de haine. Proiectul s-a desfășurat inițial în cadrul JCI Cluj, devenind independent în 2024.

Punct de colectare: Iulius Mall (etaj 1, lângă Marty)

Perioadă colectare: 10-19 mai

Radu Ștefan