Nu se pierde nimic. Casa de licitaţii Christie’s va omagia în curând la Paris şi la New York moştenirea lăsată de luptătoarea din Rezistenţa Franceză Rose Valland şi echipa „Monuments Men”, care au contribuit la recuperarea numeroaselor opere de artă spoliate de nazişti, informează AFP.
Pe 21 noiembrie va avea loc la Paris vânzarea la licitaţie a unui tablou care i-a aparţinut baronului Philippe de Rothschild, confiscat de nazişti la sfârşitul anului 1940 şi recuperat ulterior datorită notelor secrete înregistrate de Rose Valland, curator la Paris în timpul Ocupaţiei germane.
Tabloul „Portrait de femme a mi-corps”, estimat între 50.000 şi 80.000 de euro, face parte dintre cele care au fost imortalizate într-o fotografie alb-negru realizată în mai 1945 şi care a devenit legendară: unul dintre membrii echipei „Monuments Men” îl ţinea în braţele sale atunci când cobora pe o scară din Castelul Neuschwanstein din Bavaria, unde erau depozitate numeroase opere de artă spoliate şi care au fost recuperate la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial de aceşti experţi trimişi de Statele Unite în Europa pentru a le regăsi.
„Este un simbol care aduce un omagiu muncii depuse de Rose Valland şi celei depuse de ‘Monuments Men’ începând din 1945”, a declarat Richard Aronowitz, directorul general al departamentului de restituiri din cadrul sediului din Londra al casei de licitaţii Christie’s.
Pe 10 decembrie, sediul din New York al casei Christie’s va găzdui în paralel lansarea volumului „The Art Front” („Frontul Artei”), prima traducere în limba engleză a notelor lui Rose Valland, publicate iniţial în franceză în 1961.
În timpul Ocupaţiei din Paris, când operele furate din colecţii private, aparţinând în marea lor majoritate unor proprietari evrei, treceau prin Muzeul Jeu de Paume înainte de a fi trimise în Germania, Rose Valland asculta conversaţiile germanilor. Ea nota cu meticulozitate destinaţia trenurilor şi camioanelor care plecau din Paris.
Informaţiile pe care ea le-a obţinut astfel erau transmise lui Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Naţionale şi membru al Rezistenţei Franceze.
Rose Valland l-a cunoscut apoi pe căpitanul american James J. Rorimer, membru al echipei „Monuments Men” şi curator la Muzeul de Artă Metropolitan (Met) din New York, cu care a stabilit o relaţie de încredere de îndată ce Parisul a fost eliberat de Aliaţi în august 1944.
Informaţiile sale i-au permis lui James J. Rorimer şi subalternilor lui să găsească operele de artă spoliate, ce erau ascunse în numeroase depozite şi, mai ales, în Castelul Neuschwanstein.
În 1964, volumul „Frontul Artei” i-a inspirat pe producătorii de la Hollywood să realizeze filmul „The Train”, cu Burt Lancaster şi Jeanne Moreau în rolurile principale. O altă producţie hollywoodiană cu aceeaşi tematică, „The Monuments Men”, regizată de George Clooney şi în care starul american a jucat rolul principal, a fost lansată 50 de ani mai târziu, în 2014.
„Acest document crucial este unul dintre primele care au permis începerea restituirilor. Rose Valland îşi dorea ca volumul ei să fie tradus în engleză, iar visul ei a devenit realitate”, a declarat Richard Aronowitz.
NapocaNews