Distribuie articolul

În contextul dezvoltării tehnologice fără precedent din ultimii ani care, pe lângă beneficii extraordinare pentru companii, vine la pachet și cu o serie de riscuri cibernetice care pot destabiliza mediul de afaceri, aplicarea unui pachet de măsuri care să protejeze afacerile de pierderile generate de incidentele cibernetice este esențială. 

 

Astfel, începând din acest an, companiile din majoritatea sectoarelor economiei, dar și instituțiile publice, au obligația să aplice și în România o serie de măsuri pentru îmbunătățirea securității informatice și limitarea pierderilor generate de atacuri cibernetice.

 

Două Directive europene, denumite DORA și NIS 2 și care au devenit obligatorii din acest an, conțin o serie de recomandări menite să facă organizațiile, fie companii sau instituții publice, mai puțin vulnerabile în fața atacurilor informatice. Și, în timp ce DORA este adaptat în mod specific sectorului financiar și se aplică exclusiv instituțiilor bancare, fondurilor de investiții și altor entități din această arie, NIS 2 are o acoperire sectorială mai largă și impune măsuri de securitate cibernetică în majoritatea sectoarelor economice, în special în cele critice, precum cel energetic, telecomunicații, medical etc.

 

Măsurile pe care companiile trebuie să le implementeze țin de evaluarea riscurilor și implementarea unor sisteme de securitate care să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică, cu scopul de a le proteja de potențiale amenințări și vulnerabilități.

 

Așadar, pe lângă organizațiile din sectorul financiar bancar (pentru care se aplică DORA, special creată pentru acest domeniu), alte sectoare de importanță majoră care trebuie să se conformeze pachetului de măsuri propus de NIS 2 sunt sectorul energetic, transporturi, infrastructură digitală, sănătate, furnizarea apei, administrație publică centrală, dar și servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, producția și distribuția de substanțe chimice, producția alimentară, industria de fabricare, cercetare etc. 

 

Cele două protocoale de protecție cibernetică pentru companii includ o serie amplă de modificări și de reguli obligatorii pe care trebuie să le aplice, pentru a diminua riscurile de pierderi în urma unor atacuri cibernetice, iar una dintre aceste componente este și o asigurare profesionala IT

 cu componentă Cyber pentru atacuri cibernetice. 

 

Un astfel de pachet de asigurare este metoda cea mai sigură de a proteja o afacere de pierderile generate de atacurile cibernetice tot mai frecvente. Leader Team Broker, companie de brokeraj cu 19 ani de experiență în domeniul asigurărilor, a creat în parteneriat cu asiguratorii din piata londoneză LLOYD’S primul produs de asigurare din România care acoperă cheltuielile generate de atacurile cibernetice sau de amenzile GDPR și care acoperă companii din orice domeniu de activitate.

 

De la protecția împotriva breach-urilor de securitate, până la soluții eficiente pentru gestionarea crizelor în cazul unui atac cibernetic, expertiza vastă pe care Leader Team o are în domeniul securității cibernetice permite companiei de brokeraj să ofere asigurări personalizate. După ce identifică vulnerabilitățile specifice fiecărei afaceri în parte, specialiștii în asigurări propun strategii de protecție în funcție de nivelul de risc la care este expusă fiecare companie. 

 

Asigurarea IT&Cyber include toate costurile aferente unui atac cibernetic, plata amenzilor GDPR ca urmare a unui atac cibernetic, costurile legate de refacerea reputației (costurile de PR), înlocuirea sistemelor hardware și software, dacă acestea au fost afectate, dar și costurile generate de întreruperea activității (de exemplu pierderea profitului ca urmare a întreruperii operațiunilor). Asigurarea Cyber de la Leader Team oferă acoperire totală, națională și internațională, pentru toate tipurile de riscuri derivate dintr-un atac cibernetic. Totodată, alături de asigurarea de răspundere profesională IT, orice companie sau liber profesionist va beneficia de o protecție completă, care va face față oricărei situații imprevizibile.

 

NapocaNews, Fotografie de Christina Morillo pe Pexels.com