Sâmbătă, 29 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a sfințit piatra de temelie pentru noul lăcaș de cult din Parohia Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana, din Getafe. Alături de Ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe PC Părinte Protopop Cristian Mihail Deac, parohul comunității.

 La slujbă au participat mai multe oficialități locale și de stat: S.E. Mons. José María Avendaño Perea, Episcop titular de Illiberi și auxiliar de Getafe, Dna. Sara Hernández Barroso, Primarul localității Getafe, Dl. Jorge Juan Rodríguez Conejo, Consilier delegat al Departamentului de Urbanism, Modernizare și Transparență, Dl. Luis José Domínguez Iglesias, Consilier delegat al Departamentului de Cultură și Conviețuire, Dl. Julio Gómez Martín , Arhitect, Dl. Florin Urs, Consul – responsabil de relația cu cultele românești din Spania, care a transmis și mesajul domnului George Bologan, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Dna. Veronica Merticariu, Consul, Dna. Mădălina Cotar, Viceconsul. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Centrului Ecumenic din Madrid, preoți catolici din vecinătatea parohiei.

 În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a subliniat faptul că locul afierosit Domnului este deja loc de rugăciune și până la finalizarea bisericii de zid.  Prin turnarea untdelemnului sfințit peste piatra de temelie a noii biserici, locul acesta a devenit loc de rugăciune, consacrat lui Dumnezeu; de aceea, vă îndemn să veniți aici, ori de câte ori puteți, și să vă rugați. Amintiți-vă de visul lui Iacov, din Vechiul Testament, care, obosit fiind, a pus capul pe o piatră și a adormit, și a visat o scară care unea cerul cu pământul pe care se coborau și urcau îngerii Domnului, iar când s-a trezit a turnat untdelemn peste piatră zicând „aici este casa lui Dumnezeu”.  Nu trebuie să așteptați până este gata biserica de zid, ci construiți locașul de închinare mai cu seamă pe temelia rugăciunii. Citiți Acatistul Sfântului Nicodim, ocrotitorul parohiei dumneavoastră, pentru a vă veni în ajutor în lucrarea pe care ați început-o. 

La final Preasfințitul Părinte Timotei i-a oferit Părintelui Protopop Cristian Ordinul Sf. Iacov cel Mare, iar acesta, la rândul său, a rostit un cuvânt de mulțumire către Preasfinția Sa, și de încurajare către credincioșii pe care îi păstorește.

NapocaNews