Protestari islamisti conservatori l-au intampinat pe presedintele Iranului, Hassan Rouhani, cu oua si pantofi aruncati la intoarcerea acestuia la Teheran, dupa vizita istorica in America.

Hassann Rouhani statea in picioare in masina sa, salutand multimea de suporteri care il astepta la aeroport. In cateva momente, situatia s-a schimbat si garzile de corp au incercat sa il apere cu o umbrela deoarece un grup de protestari a inceput sa arunce spre masina cu oua si chiar cu un pantof, arata New York Times.

Alti oponenti ai sai au incercat sa blocheze masina intinzandu-se pe sosea si incepand sa se roage. „Traiasca Rouhani, omul schimbarii” strigau suporterii sai, in timp ce un mic detasament de politie se lupta sa tina multimea sub control.

Garzile presedintelui l-au tras pe acesta inapoi in masina care s-a indepartat in viteza, fiind la un pas sa calce un protestatar care se intinsese pe sosea, in timp ce cele doua tabere s-au luat la bataie.

Incidentul ilustreaza tensiunile din societatea iraniana, dupa ce presedintele Hassan Rouhani s-a intors din vizita istorica facuta in America. Vineri, Rouhani a primit un telefon de la presedintele Obama in timp ce se indrepta catre aeroport. Conversatia a durat 15 minute si a fost purtata in termeni prietenosi.

Insa alta a fost situatia la venirea in tara. In timp ce multimea il astepta pe presedintele Iranului. Zeci de familii si multi tineri s-au strans sa-l intampine pe Rouhani.

Separat, aproximativ 50 de protestatari agitau pancarte pe care scria „Nu vom fi umiliti” si „discutiile cu America nu vor rezolva problemele”.

„Suntem aici fiindca uram America si Iranul nu va avea niciodata relatii cu America” a spus un om care a preferat sa ramana anonim. „Rouhani trebuie sa ne asculte!” si „Ne-am trezit si uram America!” erau alte scadari adresate presedintelui Iranului.

Sursa: Ziare.com