Citeam zilele trecute un paragraf exaltat, scris de eminența cenușie media, Lucian Mândruță. Era încântat la gândul că își va vizita unitatea din tinerețe, de unde își va lua Kalașnikovul și o să le arate el rușilor.

Partea dramatică este că sunt destui români, care gândesc la fel. Că vor pune mâna pe arme și vor vedea rușii, ce o sa pațească…

Bun, păi să le luăm pe rând: în primul rând, serviciul militar nu se mai face de vreo 15 ani. Asta înseamnă că ultimii, care au mai fost instruiți, cât de cât, trec de 35 de ani, iar cei care au făcut armata în mod serios se apropie de vârsta pensionării. Asta ca să nu mai zic, că nici unul nu a fost la aplicații, exerciții, etc. de ani de zile.

În al doilea rând, cam cât de eficient credeți că este Kalașnikovul împotriva rachetelor și a bombelor inteligente? Chiar nu învățăm nimic din modul în care se duc războaiele acum? Chiar nu mai ținem minte ce s-a întâmplat în Iugoslavia?

În al treilea rând, armata română a fost destructurată voit, nu a fost dotată, nu a fost echipată și este subfinanțată cronic. Credeți că blindatele noastre, care nu fac față bombelor artizanale din Afganistan, au vreo șansă împotriva unei armate moderne? Și cred că nimeni nu se îndoiește că rușii au o armată foarte modernă. Cu ce credeți că i-am putea opri, cu cele câteva Humvee-uri și niște tancuri obosite, din secolul trecut?

Astăzi ne dădea domnul Geoană asigurări, că aliații noștri ne sunt aproape, să ne bazăm pe englezi, pe francezi, pe americani… Așa au făcut-o și polonezii acum câteva decenii, tot în raport cu Rusia, și mult i-au mai ajutat.

O privire simplă asupra situației noastre ca țară relevă faptul că suntem o momeală demilitarizată între două imperii. Nu suntem parte nici dintr-unul, și nici din altul, ci suntem doar locul în care s-ar putea desfășura ostilitățile.

Așa că, din punctul meu de vedere, ar trebui în caz de forță majoră, să le oferim un dar celor, care ne-au dezarmat. Da, căci aici vorbesc chiar despre Vest. În loc să ne sprijine, să ne întărească armata, ne-au obligat să o lăsăm la vatră și să o transformăm într-un fel de jandarmerie.

Eu aș zice să le deschidem rușilor granițele și să le oferim calea cea mai scurtă spre Vest. Putem să le dăm și provizii, numai să nu facă pauze pe teritoriul nostru. Am înțeles că, odată intrați în Ungaria, se află în spațiul Schengen, și că nu îi mai controlează nimeni până la Londra.

Lăsați-i pe cei, care ne-au lăsat pe noi fără apărare să se descurce cu această amenințare. Eu chiar nu înțeleg, de ce ar trebui să curgă sânge de român, pentru politica lor.

Remus Rădoiu