Universitatea „Babeş-Bolyai” a semnat de curand un contract cu trei firme de prestigiu pentru finanţarea primului program de studiu în specializarea informatică, cu limba de predare germană. Programul va începe din anul universitar 2014-2015.

Firmele care susţin programul printr-un proiect comun sunt compania de consultanţă în IT şi managementul proceselor MHP, producătorul de automobile Porsche şi compania de dezvoltare software EBS Romania.

Proiectul se va derula în cadrul Facultăţii de Matematică-Informatică, o facultate care, prin performanţele ei, a reuşit să pătrundă în cele mai importante topuri academice.

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Ioan Aurel Pop, spune ca proiectul reprezintă pentru studenţi „o posibilitate excepţională, o ocazie pe care ei nu trebuie să o piardă”, şi crede că numarul de solicitanţi va depăşi numarul de locuri scoase la concurs.
Deocamdată cu finanţare de 60.000 de euro în primul an, programul are perspective să crească. Daca se va dovedi de succes, firmele care îl susţin sunt dispuse sa dubleze sumele alocate şi chiar să le mărească atât cât cât va fi nevoie. În plus, ele vor aduce cadre didactice din Germania care vor preda, alături de profesorii clujeni, „ştiinţa zilei de astazi şi a zilei de mâine”, cum numeşte informatica decanul Facultăţii de Matematică-Informatică, Adrian Petruşel.

„Un program de studii în germană pe informatică a fost dorinţa noastră de multă vreme. Ceea ce ne-a lipsit ca să îl putem lansa a fost un număr de specialişti pe zona informaticii. Noi avem foarte buni specialişti pe matematică şi pe anumite zone ale informaticii, dar lipseau o parte dintre aceştia, ca să putem acredita un program de studii. Acum, cu sprijinul acestor companii, care nu oferă numai sprijin financiar, dar oferă şi oameni, universitari germani care vor veni şi vor susţine cursuri, cu ajutorul acestor trei companii vom reuşi să acoperim un program de studii complet în limba germană”, spune decanul Adrian Petruşel.

Companiile care sprijină programul îl privesc cu optimism şi cu încrederea că le va oferi, la final, oameni bine pregătiţi. „Toţi absolvenţii îşi vor găsi un job 100%”, spune Daniel Metz, directorul EBS Romania.

„Pentru ei e o şansă deosebită să ia contact foarte timpuriu cu lumea dură a business-ului, a business-ului internaţional, este o şansă de a înţelege timpuriu că trebuie să îşi stabilească ţinte, că trebuie să muncească, că trebuie să lucreze zi de zi, în aşa fel încât să rămână competitivi pe piaţa muncii. Şi ca să rămâi competitiv pe piaţa muncii în 30 de ani, de exemplu, ca informatician sau ca economist, nu ai voie să te opreşti din procesul de învăţare. Şi asta-i o chesitune care o să încercăm să le-o prezentăm şi practic să îi facem să înţeleagă că n-au voie să se oprească. Şi dacă reuşim lucrul ăsta, atunci o să fiu personl foarte satisfăcut”, spune Daniel Metz, CEO la EBS Romania.

Programul de informatică în limba germană de la Universitatea „Babeş-Bolyai” se adresează absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat, cunoscători ai limbii germane. Pentru anul universitar 2014-2015 vor fi scoase la concurs 30 de locuri.

Sursa: Radio Cluj