Liderii PSD şi cei ai UDMR au convenit ca legea steagurilor, parte a acordului parlamentar semnat înaintea învestirii în Parlament a guvernului Ponta 3, să fie adoptată în Parlament, în acest sens udemeriştii urmând să depună un proiect legislativ. Informaţia a fost confirmată pentru Gândul de vicepremierii Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea. Deputatul UDMR, Marton Arpad, susţine că în problema steagului secuiesc se face din ţânţar armăsar, dar că această lege va face referire la steagurile arborate de unităţile administrativ teritoriale. Cu toate acestea, el vorbeşte despre un vid legislativ şi o interpretare eronată a problemei steagurilor de către unii prefecţi şi instanţe. Potrivit acestuia, legea va intra în vigoare în acest an sau la începutul anului viitor.

Coaliţia de guvernare a decis în şedinţa de săptămâna trecută ca „legea steagurilor”, cea care va permite autorităţilor locale să arboreze steaguri judeţene şi regionale pe instituţiile publice, să fie adoptată în Parlament, în acest sens urmând să fie depus un proiect legislativ de către UDMR. Vicepremierii Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea au confirmat pentru gândul această înţelegere între partenerii de guvernare, primul precizând că proiectul legislativ va fi depus săptămâna aceasta în Parlament. Înaintea intrării UDMR la guvernare, prefecţii din Harghita şi Covasna au acţionat în instanţă mai multe primării pentru că au arborat steagul secuiesc la anumite manifestări, unele procese fiind deja câştigate de prefecturi.

„Am discutat despre legea steagurilor, urmează să fie depus un proiect legislativ în acest sens”, a declarat pentru gândul vicepremierul Liviu Dragnea.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a confirmat informaţia, adăugând că se lucrează la proiectul legislativ, care urmează să fie depus în Parlament în această săptămână.

Surse din coaliţia de guvernare au precizat pentru gândul că proiectul va avea „puţine modificări” faţă de proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale la începutul acestui an.

La formarea guvernului Ponta 3, liderii PSD, UDMR, PC şi UNPR au semnat un acord de colaborare parlamentară care la punctul 9 precizează: „părţile vor susţine promovarea unei iniţiative parlamentare în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii alături de steagul UE şi al României, steaguri ale unităţilor administrativ teritoriale pe care le reprezintă”.

Documentul poartă semnătură lui Victor Ponta, Kelemen Hunor, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea. Arborarea steagului secuiesc este primul pas pentru autonomie și dezmembrarea României după modelul Crimeea. Dragnea şi Kelemen au bătut palma ca să trădeze România.

NapocaNews

 

poza-1