Judeţele Cluj, Sălaj, Baia-Mare, Satu-Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa vor fi deservite de un elicopter SMURD din luna iulie, a declarat secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat. Elicopterul a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii cu ajutorul unei finanţări din fonduri europene, costul său fiind de 5.300.000 de euro. În Ardeal funcţionează un elicopter la Arad şi altul la Târgu-Mureş.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, prezent la Cluj la manifestările ocazionate de sărbătorirea a 20 de ani de serviciu de urgenţă în capitala Ardealului, a anunţat că din luna iulie SMURD Cluj va fi dotat cu un elicopter. Aparatul va activa în regiunea de Nord-Vest şi va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Baia Mare, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa. ”Noi nu tăiem cu cuţitul zonele unde vor deservi şi să spunem asta e zona, normal, el va fi complementar cu elicopterul de la Mureş şi cu elicopterul de la Arad.

Asta ce înseamnă? Dacă am o intervenţie şi un elicopter e ocupat, pot să-l trimit pe celălalt. Ne uităm la cine este cel mai apropiat, la ce caz este şi ce expertiză este pe elicopter. Dar odată cu venirea elicopterului la Cluj o să avem toată zona Banat şi Transilvania acoperită complet”, a explicat Raed Arafat.

De ce are baza la Zalău?

Arafat a explicat că baza de decolare-aterizare a elicopterului SMURD va fi la Zalău din motive pur organizatorice, deoarece altfel aria pe care o va deservi acesta s-ar fi suprapus cu cea a elicopterului coordonat de SMURD Mureş. ”Dacă îl aducem la aeroportul din Cluj anihilăm jumătate din zona de intervenţie a Mureşului şi atunci l-am îndepărtat un pic. Lucrăm pe cercuri calculate bine, dar important este că partea medicală va fi total sub coordonarea SMURD Cluj, în cooperare cu medicii de la SMURD Oradea, care vor asigura şi ei o parte din cei care vor deservi elicopterul. Sperăm că reuşim să îl pornim spre sfârşitul lui iulie cel târziu. Aici mai sunt anumite chestii de pregătit la baza unde va sta”, a mai spus Arafat. Elicopterul a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii cu ajutorul unei finanţări din fonduri europene, costul său fiind de 5.300.000 de euro.

Remus Florescu, Sursa: Adevarul