Umilinta si disperate pentru românii din afara granițelor. După ore intregi de stat la coada, acestia nu au reusit sa voteze din cauza proastei organizari a Ministerului de Externe, cel care asigura buna desfasurare a alegerilor in strainatate. Cozi interminabile au fost si la Paris, Madrid, Munchen, Bologna, Viena, Berlin si la Chisinau.

Pentru ca umilinta sa fie deplina pentru romanii aflati in fata sectiilor de votare au intervenit si jandarmii francezi, solicitati de diplomatii ambasadelor. Conform martorilor, Seful formatiunii de jandarmi din Paris a spus „Oricum Romania e o pubela, nu faceti decit sa aduceti probleme, asta stiti sa faceti!”.

Mii de romani din diaspora nu au mai reusit sa voteze desi au stat ore intregi la coada, in ploaie si vant. Proasta organizare, numarul mic de sectii de votare in comparatie cu numarul mare de romani aflati in afara granitelor au ingreunat procesul de vot. Ba mai mult, in multe sectii de votare, romanii au avut la dispozitie doar trei stampile.

La Torino, cei 70 de mii romani au avut la dispozitie o singura sectie de votare.

In multe alte orase situatia a fost asemanatoare. In Germania, romanii au avut la dispozitie doar 5 sectii de votare. In urma cu doua saptamani, cand s-a votat in Bulgaria, in Germania, bulgarii au avut la dispozitie 20 de sectii de votare. La Londra, mii de romani au cantat Desteapta-te romane si au scandat minute bune :”Jos Ponta”, „Jos comunistii”. De la Bucuresti, Guvernul sustine ca alegerile au decurs bine in diaspora. Marturiile si numeroasele reportaje de la fata locului arata o alta relitate. Romanii din strainatate sustin pe buna dreptate ca au fost impiedicati sa voteze. Se stie ca cei din afara granitelor voteaza cu precadere formatiunile de dreapta, putine voturi indreptandu-se spre cei din PSD, pe care ii considera continuatorii comunistilor.

NapocaNews