Persoanele cu probleme neurologice pot acum să fie diagnosticate mai ușor și, deci, să fie tratate mai bine. O noua metodă de diagnostic a fost introdusă la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca. Neuronavigația este una dintre cele mai moderne tehnici utilizate în domeniu și are ca rol direcționarea chirurgului către locul exact al leziunilor intracraniene.

Cu ajutorul acestei tehnici, medicii pot descoperi toate afecțiunile sistemului nervos. „În spațiul închis al cutiei craniene nu poți explora ca în abdomen sau ca în torace, de aceea trebuie să fii cât se poate de exact atunci când deschizi, să știi mai ales cu leziunile profunde, sa știi exact pe unde să intri”, a explicat șeful Clinicii de Neurochirurgie, prof. dr. Ștefan Florian pentru DIGI.24.

„Una dintre indicațiile cele mai bune ale neuronavigației este utilizarea ei în procesele expansive relativ mici și profunde, acelea sunt greu de găsit: tumori cerebrale, tumori mici profunde, vă dați seama, cu această tehnică putem ajunge pe drumul care îl dorim noi. Este posibil să ne facem operația înainte de a ajunge la sala de operație”, a declarat Horațiu Stan, medic neurochirurg.

Pentru pacient, folosirea noii tehnici înseamnă o operație de mai mici dimensiuni.”Un lucru benefic. Avem și noi dreptul să fim tratați ca toți europenii”, a afirmat o pacientă.

Datele statistice arată că pacienţilor cu probleme neurologice crește la un an la altul. La Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, au fost efectuate în ultimul an peste 2.600 de intervenții.