Trăim amurgul unei lumi care stă sa facă implozie. Se spunea despre sec. XXI ca ar fi unul al Religiei, apud Malraux. Citatul a devenit un loc comun. De fapt intelectualul gnostic si romancierul de mare forță, cel care a luat parte la diverse revoluții comuniste în Asia, a precizat: „Mi-au pus în gură că secolul XXI va fi religios. N-am spus asta niciodată, bineînţeles, fiindcă n-am de unde să ştiu. Ceea ce spun e mai incert. Nu exclud posibilitatea unui eveniment spiritual la scară planetară.” (Interviu din Le Point, 10 dec. 1975).

În fapt, Malraux reprezinta la rândul sau confuzia timpului în care trăia, al celui mai grotesc si criminal secol de pana acum, cel care a permis hecatomba nazista și comunista cu zecile de milioane de victime, timpul prefigurat de teroarea Revoluției Franceze. Precede un secol XXI care va fi, probabil, Secolul Dictaturii Absolute.

Creștinii însă își vor tine mintea în iad și nu vor deznădăjdui – cum a zis Domnul către Sf. Siluan. Când vad atâția oameni inteligenți care sunt amăgiți de marile minciuni si manipulările zilnice, îmi aduc aminte ca în zilele din urma, asa spuneau Părintii, cel mai mare dar duhovnicesc va fi Darul Deosebirii. Cu cât trece timpul, cu atât îmi dau seama ca numai Hristos înseamnă discernământ. Așa a fost, așa va fi.

Iulian Capsali