Ionică Armancă: Domnule primar dr. Michael Häupl, Viena a devenit o capitală minunată și prietenoasă, aflându-se în topul orașelor în ceea ce privește calitatea vieții. Care este rețeta succesului?

Dr. Michael Häupl: Regimul social-democrat se află pur și simplu cel mai aproape de inima cetățenilor Vienei, cărora le cunoaștem problemele și grijile, oferind soluții fiecăruia. În același timp, înțelegem și ceea ce constituie o viață vieneză: atât dinamică și diversitate cât și liniște și stabilitate.

Ionică Armancă: Viena se află în momentul de față pe lista celor mai tolerante orașe ale lumii. Cât este de importantă dezvoltarea acestui aspect în continuare?

Dr. Michael Häupl: Pentru o metropolă ca Viena, este extrem de important. În același timp, este important să ținem minte că într-un oraș, coabitarea este strâns legată de respectul reciproc și considerație.

Ionică Armancă: Ce principii de dezvoltare a orașului vor juca, după părerea dumneavoastră, un rol important în continuare?

Dr. Michael Häupl: Viena este al doilea oraș cu populație vorbitoare de limba germană ca mărime, care va atinge în curând cota de două milioane de locuitori. Infrastructura, instituțiile de învățământ și locuințele trebuie să se dezvolte și ele în același ritm. Pentru a rămâne ridicat și nivelul calității vieții, dezvoltarea orașului trebuie să fie, de asemenea, una durabilă.

Ionică Armancă: În comparație cu alte metropole europene, Viena este un oraș funcțional din punctul de vedere al multiculturalismului. Care sunt principiile pe care va trebui să se pună accentul în viitor pentru a îmbunătăți integrarea și a încuraja armonizarea conviețuirii?

Dr. Michael Häupl: Într-un oraș cu milioane de locuitori se ajunge întotdeauna la problema conflictelor între cartiere. Pentru o coexistență pașnică este nevoie de respect și stimă reciprocă. Am creat servicii de ordine, care au grijă ca lumea în parcuri, în locuri comune construite de primărie și alte astfel de locuri să respecte regulile. În același timp, ne așteptăm ca valorile fundamentale cum sunt democrația, statul de drept, separarea de stat și de religie, non-violența și egalitatea între femei și bărbați să fie respectate.

Ionică Armancă: Care sunt cele mai importante proiecte pe care doriți să le duceți la realizare ca primar?

Dr. Michael Häupl: Dezvoltarea rapidă a Vienei și creșterea numărului de locuitori mă fac să mă simt mândru, orașul are mult potențial. În același timp, însă, este nevoie de locuințe mai accesibile, infrastructură și locuri de muncă. Gestionarea acestui aspect și transformarea Vienei în cea mai sociabilă și civilizată metropolă cu peste 2 milioane de locuitori mă atrage extrem de mult!

Ionică Armancă: În timp ce în cazul solicitanților de azil au fost anulate numeroase legi, ministrul de Externe Kurz se ocupă cu discriminarea românilor care trăiesc în Austria. Nu este acesta un act de ipocrizie și de deviere de la spiritul european?

Dr. Michael Häupl: Ministrul de Externe al ÖVP trebuie să își asume singur responsabilitatea pentru asta. Părerea mea este că valorile europene trebuie să facă parte din viața noastră.

Ionică Armancă: Ați demonstrat întotdeauna că aveți încredere în românii care trăiesc în Viena. Aveți vreun regret vizavi de acest aspect? La ce vă așteptați din partea acestora?

Dr. Michael Häupl: Nu fac diferență între grupuri etnice, doar FPÖ are obiceiul acesta. Ne dorim ca Viena să se modernizeze împreună cu toți cetățenii ei, care să contribuie în mod corespunzător la asta.

Ionică Armancă: Stimate domnule primar, dacă ați fi nevoit să le recomandați românilor două personalități ca modele de viață, una din Austria și una din România, pe cine ați alege?

Dr. Michael Häupl: Opera literară a lui Paul Celan m-a marcat profund, la fel ca și povestea tragică a vieții sale. Dintre personalitățile austriece, îl apreciez foarte mult pe Robert Musil. Cartea sa „Der Mann ohne Eigenschaften” o recitesc de câte ori am ocazia pentru că este esențială în a înțelege Austria de astăzi.

A consemnat Ionică Armanca – Jurnalul Românesc

 

IonicaArmanca