După tragedia de la Clubul Colectiv în care zeci de tineri au murit, părintele călugăr de la Mănăstirea Noul Neamţ din Moldova, Savatie Baștovoi, a scris câteva reflecţii:

„De ce nu e bun mascatul? Mii de oameni se frămîntă acum ghicind dacă între un joc mascat cu draci și lumînări și moartea care intră brusc peste ei este vreo legătură.

Mascatul nu e bun de nici un fel. Există multe mărturii creștine din primele secole în care se condamnă jocul de-a preoția. Asta pentru că, chiar în joacă, lucrurile devin serioase. Altminteri, v-am propune să vă jucați de preoția și de-a îngerii, dar canoanele opresc îmbrăcarea veșmintelor preoțești de formă. Cu viața, ca și cu moartea, nu e de joacă.

Atunci cînd, în apus, catolicii au început să se mascheze în îngeri la Crăciun, să se îmbrace în Maica Domnului, să facă spectacole cu Hristos, ei au spulberat taina și au deschis drumul mascărilor de tot felul. Nu că ele ar fi fost închise, ele au existat în lumea păgînă, dar creștinismul le oprise pentru sine.

Jocul de-a bostanii este un joc de-a moartea. Slavă Domnului, îngerii ne păzesc și îi păzesc și pe cei care se joacă de-a jocurile morții. Uneori însă moartea capătă prea multă îndrăzneală, așa cum s-a întîmplat în București. Moartea e obraznică de felul ei. Unul Dumnezeu e timid, sfios în atotputernicia Sa.

colectiv_artificii_11724500

Teoria conspirației care circulă pe netIncendiu Club Colectiv: Marș de solidaritate pentru victimeParty după tragedia de la COLECTIV. Anunț surprinzător al unui clubDescoperire șocantă. Patronul Clubului Colectiv, incendiu grav cu un alt localINCENDIU CLUB COLECTIV. Cum arată Centrul Vechi din București după tragedia…

Nu vă jucați cu moartea. Nu mimați nimic din ce este al morții. Sau n-ați înțeles că în această lume nu există simboluri, ci numai forme ascunse ale realității?

Rămîneți în lumină, jucați-vă de-a lumina, fiți lumină. Pentru a trăi”, a scris părintele Savatie Baștovoi.

„Într-adevăr, nu există bostani la Colectiv. Doar cranii de taur înfipte în cruci din care ies flăcări… Fără să vreau, se pare că am atins un domeniu din care inevitabil iese foc. Și fum…”, a mai notat Savatie Baștovoi pe Facebook.

NapocaNews

 

p-savatie

 

manastirea-noul-neamt-3