Creangă scria că moldovenilor le trebuie 364 de sărbători într-un an, iar a 365-a să fie duminică. Și avea dreptate, chestia cu sărbătorile importate este ușor delirantă în Republica Moldova.

Din start avem un dublaj extrem de apreciat: stilul vechi și stilul nou – două Crăciunuri, Anul Nou cu repetiție. Din păcate calculul pe crugul lunii pentru Paște suprapune aici stilul nou cu stilul vechi – dar există varianta de rezervă: Paștele Blajinilor, considerat de unii mai important decât cel obișnuit. După care avem sărbătorile de rit sovietic: 8 martie, 1 mai, 9 mai cu victoria împotriva nazismului. Vin la rând sărbătorile fundamentale ale Republicii Moldova (Ziua Limbii, Ziua Alfabetului, Ziua Independenței). Nu trebuie uitate și cele tradiționale ca 1 martie sau diversele Hramuri, pentru că fiecare localitate are hramul ei.

Dar frumusețea este că au fost păstrate și promovate zilele sovietice: ziua contabilului, ziua învățătorului, ziua lucrătorului în comerț, ziua lucrătorului în Ministerul de Interne etc. Și zilele astea sunt mai sfinte decât Paștele Blajinilor, adică de ziua funcționarului toți funcționarii vin la lucru doar să se felicite și merg să se îmbete voinicește după aceea.

Vă dați seama că pe un așa teren fertil noile sărbători gen Sfântul Valentin sau Halloween sunt binevenite, ca niște vitamine reconfortante. De prin 20 decembrie până pe la sfârșitul lui ianuarie Republica Moldova funcționează în regim de avarie, se mai întâmplă apoi chestii din februarie până la Paște, iar pauză, parcă se lucrează ceva până în în mai-iunie după care lumea se odihnește până prin septembrie, începe culesul poamei și mustește tulburelul, hramurile fac victime și așa vine vremea de tăiat porcul și suit slănina în pod.

Nu mă mai apuc să țin teoria sărbătorilor. Ideea este simplă: se inventează motive pentru petrecere și apoi sunt instrumentalizate în sens comercial. Bani, mulți bani, vânzări și bani. Se inventează și transferă tradiții care sunt transformate în fluxuri financiare, despre asta este vorba. Fiecare regim politic inventează un nou set de sărbători, puțini au îndrăzneala să le anuleze pe cele vechi – și oricum ar fi un gest inutil pentru că oamenilor le plac ”tradițiile” care obligă la beție.

George Damian