Reprezentantii cultului musulman din Romania (Muftiatul Cultului Musulman din Romania, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani si Uniunea Democrata Turca) atrag atentia asupra faptului ca la noi in tara exista anumite lacasuri de cult musulman care nu au avizul Muftiatului si unde se propaga „idei religioase necunoscute”.

Acestia solicita autoritatilor sa inchida lacasurile respective si sa acorde o atentie mai mare problemelor cu care se confrunta comunitatea lor, arata Mediafax.

„Muftiatul Cultului Musulman din Romania, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani si Uniunea Democrata Turca solicita autoritatilor romane ca in aceasta perioada tensionata la nivel international sa acorde o mai mare atentie problemelor cu care se confrunta si comunitatea musulmana din Romania si care, odata scapate de sub control, ar putea avea repercusiuni asupra intregii societati.

Este vorba despre existenta, pe teritoriul Romaniei, a lacasurilor de cult musulman in care se propaga idei religioase necunoscute, lacasuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din Romania. Despre existenta lor si despre pericolul pe care acestea il prezinta, noi, reprezentantii celor trei institutii, am atras atentia si in cadrul unei intalniri pe care am avut-o la inceputul anului cu parlamentarii constanteni”, se arata intr-un comunicat comun.

Acestia mai spun ca in Romania ar trebui sa se procedeze ca in Marea Britanie, unde lacasurile care propaga fundamentalismul sunt inchise.”De asemenea, solicitam din nou public reglementarea legislativa a infiintarii si functionarii lacasurilor de cult cu precadere a celor islamice. Consideram ca orice lacas de cult, indiferent de confesiune, trebuie sa fie avizat de cultul caruia ii apartine si de alte institutii abilitate ale statului”, se arata in comunicat.

Reprezentantii musulmanilor din Romania considera ca personalul care oficiaza slujbe ar trebui sa fie avizat atat de cultul caruia ii apartine, cat si de Ministerul Educatiei.

„Astfel, vom evita situatiile in care anumiti cetateni straini sau romani isi asuma statutul de reprezentanti ai comunitatii musulmane, vorbesc in numele acesteia si oficiaza slujbe, ignorand institutiile abilitate ale statului roman. Departe de noi gandul de a crea panica sau de a ne evidentia in vreun fel in spatiul public in aceasta perioada si asa destul de agitata.

Cu toate acestea, ne vedem obligati sa semnalam aceste derapaje pentru a nu ajunge in situatii similare celei din Franta. Nu vrem ca asupra unor comunitati istorice, precum cea turca si tatara din Romania, care si-au castigat un respect deosebit in Romania si care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, sa planeze suspiciuni sau, mai rau, sa fie marginalizate si chiar stigmatizate”, au adaugat acestia.

Mai mult, ei au facut un apel la cultele recunoscute oficial si la autoritatile locale ca sa ii ajute sa identifice toate lacasurile de cult islamic existente pe teritoriul Romaniei.

„Orice alte voci care vin cu diferite opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul Romaniei nu numai ca nu sunt avizate, dar nu au nici studiile de specialitate in domeniul teologiei islamice, iar cel mai grav fapt este ca nu isi vor asuma esecul in cazul unui eveniment similar cu cel din Franta”, se incheie comunicatul comun.

NapocaNews