Agentii serviciilor de informatii americane sunt nevoiti sa faca fata unor provocari dificile. Printre ele, Vladimir Putin este o tinta predilecta si foarte dificil de abordat. Chiar si pentru consilierii presedintelui rus este greu sa stie ce urmeaza sa faca el. Aceasta este parerera unui expert american in domeniu, Gregory Treverton, potrivit NPR

“Putin este atat de izolat, incat sansele ca el sa faca ceva gresit imi dau mari motive de ingrijorare”, spune Treverton. El este de parere ca si pentru Putin insusi e greu de stiut ce decizii va lua. De aceeasi parere este si un fost comandant al fortelor NATO intre anii 2009-2013, James Stavridis. Stavridis spune ca Putin transmite foarte putine informatii celor din jurul sau.

Sunt incompetenți? Din aceste motive, agentiile de spionaj straine, inclusiv CIA, incearca sa monitorizeze si inalti oficiali ai armatei ruse. Puterea pe care si-a asumat-o Putin este comparabila cu cea a liderilor de stat din Coreea de Nord si Cuba, afirma Stavridis. „Cu siguranta ca are un in oreajma un grup de consilieri. Dar la sfarsitul zilei, terenul strategic nu este pe o harta undeva, ci intre urechile lui Putin”, mai spune Stavridis. O alta problema intampinata de spionii care incearca sa anticipeze deciziile lui Putin este dat de faptul acesta a fost el insusi spion in trecut.

Putin stie cum sa se fereasca si sa evite metodele de spionaj ce pot fi folosite impotriva lui, precum interceptarile telefonice, imaginile din satelit si altele. Presedintele Rusiei a fost trimis de KGB in estul Germaniei, in anii ‘70, el spionand atunci Occidentul in timpul Razboiului Rece. Un alt specialist in domeniu, John McLaughlin, care a fost sef al CIA in 2004, afirma ca Rusia a avut mereu un serviciu eficient de contraspionaj, iar Putin „a fost bine invatat”. El adauga ca Putin ar outea fi in continuare ajutat de fosti membri ai KGB. „In acest cerc interior de la varful Rusiei ei sunt foarte atenti cum comunica, atenti la cine pe cine intalnaste. Deci este un mediu foarte neprietenos pentru spionaj”.

Chiar si in aceste conditii, daca specialistii patrund in modul de gandire al liderului rus, ei vor putea sa stie mai bine ce intentii are el. In orice caz, Putin a spus deschis ca scopul sau major este de a restabili Rusia pe o pozitie de putere mondiala. „Este treaba CIA si a altor agentii de spionaj pentru a afla cum isi va atinge Ptun acest tel”, se incheie materialul de pe NPR.

NapocaNews

putin-avion