La Cluj-Napoca, Legea intrată de joi în vigoare i-a determinat pe patronii barurilor şi localurilor să ia măsuri pentru satisfacerea clienţilor care fumează, aceştia punând la dispoziţia oamenilor scrumiere la intrarea în localuri, mese înalte dotate cu scrumiere sau au amenajat mini-terase cu sisteme de încălzire, în timp ce instituţiile publice au amenajat locuri pentru fumat destinate funcţionarilor.

„Nu ne temem că ne pierdem clienţii, cine intră să bea o cafea sau să mănânce o va face şi de acum încolo chiar dacă e fumător. Pentru cei care nu se pot abţine şi le arde buza după o ţigară, le-am pus la dispoziţie scrumiere la intrarea în local. Noua Lege Antifumat are şi părţi bune, se simte mai bine aroma de cafea”, a spus proprietarul unui bar din Piaţa Muzeului.

Nicu Ungureanu, directorul de marketing al unui lanţ de restaurante şi cafenele, a declarat, la rândul său, că implementarea legii antifumat este benefică, fiind o aliniere la nivelul celorlate state europene.

„În ceea ce priveşte restaurantele, interzicerea fumatului le permite oaspeţilor noştri să se bucure mai mult de atmosfera din localuri, de gustul mâncării şi al băuturilor. Este o schimbare sănătoasă şi pentru angajaţii noştri, care vor lucra de acum într-un mediu fără fum. Vom amenaja spaţii pentru fumători în exteriorul restaurantelor, acolo unde logistica ne permite”, a spus acesta.

Cât priveşte clienţii, Ungureanu consideră că acesta va rămâne constant sau chiar va creşte.

Anca Dinu, proprietar al unui bistro din cartierul Zorilor, a investit într-un sistem de încălzire pe care l-a instalat pe mini-terasa amenajată lângă local, pentru ca fumătorii să poată fuma afară fără să simtă frigul.

„Am amenajat în faţa localului o copertină şi o masă, pe care am pus scrumiere şi scaune. În plus, am achiziţionat un încălzitor, am luat şi pături. Cred că, pentru mine, este un lucru bun că nu se mai fumează pentru că nu mai trebuie să fac investiţii în schimbarea ventilaţiei. În local se şi mănâncă, iar mulţi clienţi erau deranjaţi că se fumează lângă ei. Prin faptul că se interzice fumatul în astfel de localuri, ne putem extinde gama de clienţi, spre familii cu copii”, a spus aceasta.

Patroana unui bar de pe strada Universităţii, situat în apropierea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), a amplasat pentru fumători mai multe scrumiere pe bordura unui geam, astfel încât aceştia să nu arunce pe jos mucurile de ţigară.

„Nu cred că au venit, joi, mai puţini clienţi, majoritatea sunt studenţi, decât în altă zi, poate au luat mai multe cafele la pachet. Cred că am câştigat clienţi care nu fumează şi se plângeau de fumul de ţigară. Noi suntem pentru această lege, clienţii au înţeles că nu este îndreptată împotriva lor”, a spus Augusta Constantinescu

Un alt local situat pe aceeaşi stradă a scos pe trotuar două mese înalte, dotate cu scrumiere, pentru clienţii care fumează şi servesc şi o cafea, sistemul fiind aplicat şi de alte baruri şi cafenele din oraş.

La un local din centrul oraşului, miercuri seara s-a servit bere în sticle cu o etichetă specială, scrisă în limbile română şi mesajul, cu mesajul „Dreptul ultimului fum”, iar clienţii au suflat ultimul fum de ţigară în sticlele care au fost astupate şi vor rămâne ca amintire „din perioada în care se putea fuma”.

Nici clienţii nu se supără pentru că sunt nevoiţi să fumeze afară.

„Este o lege bună, mai ales pentru că îi protejează pe cei care nu fumează. Nu este nicio problemă să ies afară cu cafeaua la o ţigară, din respect pentru nefumători”, spune un bărbat care şi-a aprins prima ţigară a zilei, afară, la masă, în faţa unuia din barurile de pe strada Universităţii.

Trei studente aflate în faţa unei cafenele din Piaţa Unirii susţin că legea antifumat nu le va afecta modul de viaţă şi că vor putea fuma şi afară, „chiar dacă gustul cafelei nu va fi la fel”.

„Acum e ok, dar vom vedea la iarnă, când va fi ger, cum vom ieşi afară să fumăm”, a spus una dintre acestea.

Un turist din Ungaria, aflat în faţa unui pub din centrul istoric al Clujului, susţine că măsura intrată în vigoare în România este foarte bună.

„În Budapesta şi noi ieşim afară din pub cu ţigara şi fumăm la intrare. E bine pentru sănătatea celor care nu fumează, dar şi pentru sănătatea fumătorilor. Dacă stai la masă ai tendinţa de a fuma mai mult, dacă eşti nevoit să tot ieşi, reduci numărul ţigărilor”, a spus acesta.

Nici autorităţile locale nu au stat cu mâinile în sân şi au pregătit locuri pentru fumători, marcate corespunzător. Astfel, Primăria Cluj-Napoca a amenajat trei astfel de locuri, unul în zona parking-ului, unul lângă Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi al treilea în curtea interioară, unde a şi fost suplimentat numărul de scrumiere.

Consiliul Judeţean Cluj pune la dispoziţia angajaţilor care fumează două locuri, unul pe terasa de la etajul trei, celălalt în afara clădirii.

Şi Prefectura Cluj a amenajat un loc de fumat în curtea interioară a instituţiei.Deocamdată, la nivelul Primăriei Cluj-Napoca nu s-a înregistrat o creştere a cererilor din partea localurilor pentru amenajarea de terase, deoarece nici anotimpul nu permite deschiderea acestora, titrează Mediafax.

Poliţiştii locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca vor efectua controale numai în urma unor sesizări care privesc încălcarea legii anti fumat.

NapocaNews