Echipa de handbal feminin a României a început, vineri, cursa pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În turneul preolimpic din Danemarca, România a întâlnit în primul meci echipa țării gazdă pe care au învins-o categoric, cu scorul de

32-25, la capătul unei evoluții încântătoare. ”Tricolorele” nu le-au dat nicio șansă nordicelor, preluând controlul partidei încă din primele minute de joc.

Cristina Neagu a dat primul gol al meciului și a declanșat ”fiesta” din teren a româncelor, care au arătat un apetit ofensive extraordinar, iar pe faza defensivă au blocat foarte bine marea majoritate a atacurilor echipei gazdă.

La pauză scorul era deja 19-13 pentru România. Echipa noastră a continuat să practice un handbal modern, o combinație ideală de forță și ingeniozitate.

Eliza Buceschi a avut un rol determinant în succesul ”Tricolorelor” la care a contribuit și pivotul echipei ”U” Alexandrion Cluj, Florina Chintoan.

Cu această victorie echipa națională a României face un pas uriaș spre turneul final al Jocurilor Olimpice din Brazilia. Celelalte adversare ale României în turneul din Danemarca sunt reprezentativele statelor Uruguay și Muntenegru.

O clasare pe locul 1 sau locul 2 în grupă ar face ca România să se califice pentru a patra oară la JO. Începînd din 1976, România a participat la trei ediții, cea mai bună clasare fiind locul 4 la JO de la Montreal 1976.

Paul Panait