Pe 22 iunie se împlinesc 75 de ani de când generalul Ion Antonescu a dat celebrul ordin de atac împotriva URSS: ”Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul, Zdrobiți vrășmașul din Răsărit și Miazănoapte”. Se face foarte mare caz de acest ordin militar care a implicat în războiul anti-sovietic România. Până la urmă trebuie să vedem contextul în care a fost dat. România era o țară care făcea parte din Axa Roma – Berlin, cu o misiune militară germană pe teritoriul său și membră a pactului tripartit din noiembrie 1940. Europa era un continent dominat politic, economic și militar de Germania. Era un altfel de UE cu centrul la Berlin, nu Bruxelles ca astăzi, iar marca germană reprezenta moneda euro de atunci. România nu putea proceda altfel pe 22 iunie 1941, decât să asculte ordinul Germaniei de a ataca URSS. Generalul Ion Antonescu știa, după așa-zisa rebeliune legionară din ianuarie 1941, că nu putea decât să asculte ordinele lui Hitler, altfel Horia Sima putea foarte bine deveni alternativă în caz de o sinapsă politică, la insistențele lui Himmler. Legiunea a fost sabia lui Damocles (Hitler) deasupra capului lui Ion Antonescu. Inteligent Ion Antonescu a trebuit să găsească o justificare publică pentru atacul împotriva URSS. Armata română de câteva sute de mii de ostași era subordonată marii armate germane de patru milioane de soldați pentru atacul contra Moscovei. Cu un an înainte, prin două ultimatumuri lașe, pe 26 și 28 iunie 1940, Molotov a cerut retragerea administrației române din Basarabia, cu tot cortegiul de refugiați, crime staliniste și deportări. Românii doreau o revanșă față de sovietici, iar Antonescu le-a oferit-o pe 22 iunie 1941 prin celebrul ordin: ”Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul, Zdrobiți vrășmașul din Răsărit și Miazănoapte”.
Poporul român a susținut în proporție de 95 la sută războiul, dar până la Nistru. Aici a intervenit dilema politicianistă: Maniu și Brătianu s-au opus trecerii Nistrului, considerând că odată obținută Basarabia, nu mai avea rost să mergem mai departe să atacăm și zgândări ursul rusesc, mai ales după ce Moscova bătuse palma cu Anglia. Un fel de ”să ne luăm jucăriile și să plecăm”. Era o viziune doar politică, iar din punct de vedere militar Antonescu avea dreptate. Războiul se duce până la înfrângerea inamicului, adică să mergem până la Moscova. Aici intervine utopia germano-română. Ceea ce nu a reușit Napoleon se credea că va reuși Hitler cu Antonescu, lucru care nu mai ținea de rațiune și strategie militară, ci de o dorință subiectivă paralelă cu realitatea din teren. Încă de la începutul războiului URSS avea mai multe tancuri și avioane decât Germania. În memoriile sale generalul Radu R, Rosetti, fost președinte al Academiei, avea dese întâlniri de taină cu Ion Antonescu, iar acesta scrie în jurnal că mareșalul credea sincer că Hitler va câștiga războiul cu armele sale secrete. Pe de altă parte, Ion Antonescu era supărat pe nemți că nu i-au ucis pe legionarii din Germania, care îi stăteau ca ”sula -n coastă”. Politic România trebuia să se oprească cu armatele sale la Nistru, militar însă trebuia înfrânt inamicul până la Moscova. Era o dilemă cu care elita clasei noastre politice s-a înfruntat în acei ani. Desfășurarea evenimentelor ulterioare a dovedit că nu conta geopolitic dacă ne opream sau nu pe Nistru, URSS tot ar fi luat estul Europei așa cum a făcut-o la înțelegere cu englezii împărțind viața popoarelor libere ca pe o felie de tort, cu binecuvântarea SUA. Bulgaria e cel mai bun exemplu că soarta popoarelor mici nu ține de clasa lor politică. Sofia a rămas neutră tot timpul războiului evitând să zgândere URSS și cu toate acestea în 1945 a devenit primul stat comunist din Estul Europei, cu ajutorul Moscovei. Să nu mai vorbim de Polonia pentru care Aliații au început războiul mondial ca apoi să o livreze comuniștilor sovietici fără regrete. Pe 22 iunie 1941 s-a dat un ordin care a dus la moartea a 500.000 de soldați români pe frontul de est. Sacrificiul lor nu a scăpat țara de ocupația sovietică și poporul român de comunism, cu aprobarea Marilor Aliați, conduși de Roosevelt și Churchill. Ordinul lui Ion Antonescu rămâne unul simbolic și moral, de spălare a rușinii acceptării ultimatumurilor sovietice fără luptă din anul precedent, dar practic nu ne-a scăpat de înfrângere și comunizare. România a fost folosită de Germania în războiul împotriva URSS, dar și dacă nu am fi participat de stăpânirea sovietică nu scăpam pentru că experimentul comunist a fost cu acceptul capitaliștilor anglo-americani. E de fapt, paradoxul României și al țărilor mici în general în istorie.
Ionuț Țene
Fara comentarii la “Antonescu a dat un ordin justificat militar și politic? ”Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul, Zdrobiți vrășmașul din Răsărit și Miazănoapte””
Foarte obiectiv si matur articolul draga prietene. Ce este mai grav, e faptul ca situatia noastra in prezent se aseamana foarte mult cu cea de acum 75 de ani. Cu romanii in prima linie…….adica carne de tun…….dar de data asta pentru alti invadatori, si anume americanii…….cei care ne-au vandut fara nici un regret la aliatii lor comunistii sovietici. Dupa francezii lui Napoleon si germanii lui Hitler…..cred ca urmeaza la rand americanii……, dar problema cea mare este ce ne facem noi ?!? Bunul Dumnezeu sa aiba grija de mult incercatul popor roman !!!
Antonescu este un erou al neamului romanesc, cu greselile lui.
…unii-l vad pe Antonescu un erou, altii doar un fascist, un dictator, un parvenit. Continentul a fost impartit de supraputeri, Romania a ajuns in partea sovietica, chiar daca a tradat Germania hitlerista. Angloamericanii l-au aruncat Romania in lagarul rusesc. Recompensa a fost Ardealul, castigat de altfel in primul razboi mondial, cu ocazia trecerii din partea austriaca, in lagarul antantei. Unii se bucura, altii (ungurii si nemtii) blestema si azi. Bucuria unuia, eate necazul celuilalt. Roata istoriei se schimba, sa vedem ce aduce ziua de maine? z
Ia spune tu haary, dacă personalităţile României poate fi relativizate în spaţiul eroismului, pot fi şi cele ale Ungariei? Horty poate fi pentru unii erou şi pentru alţii criminal? Sau se aplică numai unde vrei tu?
Maresalul find ultimul conducator afevarat al romaniei, ulterior dupa el au urmat tot felul de lighioni politice si niste caricaturi care nici astazi nu dcapam de acestea
Cum sa fie Antonescu fascist cand el a oprit gruparea fascista garda de fier si i-a expulzat din tara in Germania?
Războiul între România și URSS a început la 28 iunie 1940 cînd sovieticii au ocupat Basarabia, așa că nu noi am început.
Cel mai bun meci la Euro, Ungaria a remizat (3:3) cu Portugalia… si
s-a calificaaaaatttt !!!!!!
hai Ungaria!
ordinul maresalului Antonescu de ar fi stat in picioare de la vladica pina la opinca poate ca Tara nu avea sa fie ocupata de fiara rosie
Insa Hohenzollern a tradat si a vandut Romania pe sub tescherea pentru ca interesul sau nu l a avut pentru Romania
Si vorbiti din nestiute dar batranii care au trait acele timpuri stiu si astazi ca maresalul Ion Antonescu a fost ” dat pe tava bolsevicilor „pentru a se atinge interesele neamurilor straine si pe acest pamant
Ca rege sau monarh Mihai 1 de Hohenzolern trebuia ” sa ridice tara ” in picioare
Tarul Rusiei Nicolaie nu a abdicat si nici nu a fugit lasand de izbeliste tara si Neamul Sfant … a stat impotriva hidrei rosii prin insasi sangele sau varsat si cu viata sa ales mucenicia
De asta poporul rus are sangele Tarului asupra lor
Iar noi avem sangele Neamului Roman Cel Sfant asupra noastra prin tradare si vanzare
Ce scrie la Sfanta Scriptura
” nu dati margaritare in gurile porcilor ca se vor intoarce asupra voastra si va vor sfasia ”
Carui neam apartine numele de Hohenzollern ?
Cand va veti trezi din aceasta mocirla prin a va opri de a mai arunca margaritare la porci abia atunci. ROMANIA VA EXISTA CU ADEVARAT .
Maresalul Ion Antonescu este un Erou al Neamului Roman Cel Sfant
Oare voi nu stiti de asta veche cantare ” cand au trecut romanii Prutul /s a cutremurat pamantul ”
…si apoi vor ajunge intr Adevar ca neamurile sa plinga la hotarele ROMANIEI CEA SFANTA ORTHODOXA SI CURATA
GRADINA BINECUVANTATA A MAICII DOMNULUI
Amin.
http://adevarul.ro/cultura/istorie/nu-nu-gresit-nimic-trecut-nistrul-1_5523b578448e03c0fd4e48d7/index.html
@Tudor / 22 Jun 2016 4:05pm #
Războiul între România și URSS a început la 28 iunie 1940 cînd sovieticii au ocupat Basarabia, așa că nu noi am început.
Te afli intr-o eroare; sovieticii (in speta rusii) au spus intotdeauna ca vor recunoaste Basarabia ca parte a Romaniei numai in urma unui REFERENDUM – pe care Regatul Roman nu l-a facut niciodata! Era simplu – era nevoie de referendum. In regat se stia ca multi basarabeni, chiar si din cei de origine romana nu mai voiau cu Romania din cauza politicienilor de la Bucuresti care au jefit pur si simplu Basarabia. Rascoala de la Tatar-Bunar spre exemplu avea si asemenea motive – reale. Miticii de la Bucuresti au trimis tot felul de guvernatori si administratori in Basarabia incat populatia de acolo ajunsese sa ne cam urasca. De asta nu faceau referendum. Apoi URSS a ocupat Basarabia mai mult din motive strategice – din cauza Germaniei – sa lungeasca distanta pana la Moscova. Astazi sunt destui politicieni rusi care spun ca Basarabia trebuie sa apartina Romaniei – dar nu unei asemenea Romanii, devenita inamic declarat al Rusiei. Indubitabil daca am avea o politica mai flexibila cu privire la Rusia, am obtine mai multe decat obtinem pe post de „catzei si slugoi ai amerlocilor”. Altiii stiu sa-si vada bine Interesul National si ii doare in cursul saptamanii de interesele SUA.
Acel cuib de oportunisti chipurile casa regala vin cu un tupeu nesimtit si vor legalizarea monarhiei