Moartea lui Fidel Castro era previzibilă. Bolnav de multă vreme, cu predarea puterii fratelui său Raul, lumea aștepta anunțul morții sale. Cu Fidel Castro se încheie o etapă din istoria Cubei și din cea a Războilui Rece. A fost unul dintre cei mai longevivi conducători dictatori din istoria secolului XX. A condus din 1959 până în 2008 cu o mână de fier Cuba comunistă. Au fost circa 638 de tentative de asasinat asupra sa, majoritatea organizate de CIA, dar șeful siguranței cubaneze Escalante a reușit să le deturneze. Fidel Castro a fost o figură aparte. Deși declarat comunist de către SUA și emisfera occidentală, Fidel Castro a fost mai mult decât atât. A fost o personalitate complexă și complicată. Și în lumea comunistă a Războiului Rece, Fidel Castro era o pată de culoare născută din revoluția bărboșilor (barbudos). Fidel Castro a fost fiul unei familii de fermieri bogați din Cuba, educat la școala catolică iezuită. Aici se asemanănă cu Stalin care a făcut seminarul ortodox. A urmat facultatea de drept din Havana, fiind strălucit, implicându-se în mișcările studențești violente. A fost acuzat că a ucis lideri rivali. Odată cu venirea lui Batista la putere în Cuba, Fidel Castro se revoltă și pune la cale Mișcarea 26 Iulie, când atacă cu un grup de guerilleros cazemata Moncada în anul 1953. Este arestat și închis doi ani. Eliberat Castro fuge în Mexic unde organizează un grup paramilitar cu fratele său și Che Guevara. Inițiază o călătorie de strângere de fonduri în SUA, de unde obține foarte mulți bani. Unii analiști consideră că de fapt Fidel Castro a fost racolat de CIA, care i-a dat banii să facă expediția cu vasul Granma spre insula, în zona Munții Sierra Maestra. Americanii doreau înlăturarea sergentului Batista datorită corupției endemice. Inițial gherila din Sierra Maestra a fost revoluționar-democrată, nu comunistă. În memoriile sale, Che Guevara arată cum încerca să-l influențeze pe Castro să devină comunist. Umbra CIA l-a urmărit mereu pe Castro, fiind singurul lider revoluționar împtoriva lui Batista care a beneficiat de sprijinul presei americane, dar și singurul gherilleros care îi plătea cu bani cash pe țărani când rechiziționau alimente sau animale. Celelate grupări de gherilă efectiv furau hrana de la țărani. Așa se explică simpatia țăranilor față de Fidel Castro: nu le făceau pagubă localnicilor, dimpotrivă.

Istoria căderii lui Batista e cunoscută. Fidel Castro care se credea întruchiparea eroului national cubanez San Martin a preluat puterea în 1959. Pentru că țara era o colonie americană și un imens bordel, Fidel Castro inițiază naționalizarea lovind compania americană United Fruit. Intră în conflict cu Washington, iar izolat pe insula Castro se alătură puterilor comuniste și către URSS. Abia în 1961 Castro se declară comunist. Un sfert din PIB-ul Cubei era întreținut de țările socialiste. CIA care inițial îl sprijinise încearcă să-l înlăture organizând invazia din Golful Porcilor. Castro înfrânge invazia pe plaja Giron iar peste 1000 de anticastriști sunt luați prizonieri. Mai târziu îi dă pe aceștia americanilor în schimbul medicamentelor. Fidel Castro devine un socialist, dar evită să se alăture revoluției mondiale preconizate de Che Guevara. Îl trimite pe acesta la moarte sigură în Bolivia cu acordul lui Hrusciov, care dorea să scape de el. Che Guevara e prins într-o ambuscadă de armata coordonată de agenți CIA și la ordinul americanilor e ucis prin împușcare în școala din Higuera, fapt ce l-a liniștit pe Hrusciov care dorea coexistența pașnică. Fidel Castro desi declarant comunist se plăcea să se vadă ca un erou naționalist cubanez care a salvat țara de colonialismul american. Economic Cuba a suferit mult, dar social a reușit să aibă cea mai mica rată a analfabetismului din Americi și sistem medical gratuit pentru toată populația. Fidel Castro a fost un persnaj inteligent, cult și impetuos. A ținut fără o ciornă cel mai lung discurs din istoria ONU de peste patru ore. După 1991 în urma căderii URSS, Fidel Castro se apropie de Biserica Catolică și permite reluarea cultului religios, în urma vizitei Papei Ioan Paul al II-lea. Puțină lume știe că Fidel Castro după criza rachetelor din 1962 a avut mai multe tentative de lovituri de stat din partea sovieticilor care nu aveau încredere în el și doreau să pună lideri si partidului comunist mai obedienți. Castro niciodată nu a fost privit ca un comunist avdevărat de către sovietici, ci mai degrabă ca un nationalist cubanez. Evident loviturile de stat au eșuat, Castro fiind ajutat paradoxal de CIA să descopere loviturile organizate de KGB. Până la urmă la moartea lui Castro putem spune că acesta va rămâne în istoria poporului său mai degrabă ca un conducător nationalist cubanez decât ca un comunist. El a asigurat independența țării față de SUA șu URSS.

Azi Cuba economic are o situație grea, poporul se întreține din vânzarea trestiei de zahăr și turism. Viața grea și banii puțini au făcut ca prostituția să devină un flagel în Cuba unde chiar soții își pun soțiile pe valută forte la dispoziția turiștilor. Morala socialistă nu are niciun efect asupra populației sărace cubaneze unde salariul unui profesor pe lună se ridică la câțiva dolari. Cu câțiva dolari închiriezi o femeie educată pe un sejur de vacanță. Moartea lui Fidel Castro amintește lumii că oamenii puternici și personalitățile, nu masele, fac istoria așa cum crede Th. Carlyle despre eroii săi. Până la urmă, Fidel Castro a fost un erou naționalist cubanez în care comunismul era doar instrumentul de a perpetua puterea.

Ionuț Țene

 

fidel-castro-009