Nu am fost un fan al bruxellezei ”soroșiste” Maia Sandu la recentele alegeri prezidențiale din Rep. Moldova. Atitudinea ei transnațională și globalistă am perceput-o ca o piedică în calea reunificării României cu teritoriile de la est de Prut. Alegerea lui Igor Dodon nu a fost o surpriză pentru mine, deoarece cunosc destul de bine mentalitatea multor basarabeni, care se consideră ”frați” cu românii și ”verișori” cu rușii. Au beneficii social-economice din ambele părți, și de la România și de la Federația Rusă. Dar se pare că Igor Dodon, acest produs al școlii ideologice bolșevice și staliniste întrece orice măsură prin faptele și declarațiile sale împotriva României și românismului. A devenit un promotor agresiv al ”teoriei moldovenismului”, fapt pentru care perturbează pacea în această zonă a Europei. ”Teoria moldovenismului” istoric nu mai e susținută astăzi nici măcar la Moscova, unde Duma de stat a explicat prin reprezentanții ei că limba moldovenească este de fapt limba română, iar poporul moldovenesc nu există. Politicienii ruși au recunoscut public că această ”teorie moldovenească” a fost o invenție din anii 1920 și 1960 pentru a lovi în România și unitatea poporului român. Inclusiv Academia rusă recunoaște în dicționare și bibliografie, că moldovenii sunt români și limba moldovenească este limba română. Mai mult, vicepreședintele Dumei de stat, Vladimir Jirinovski, vocea neoficială a lui Vladimir Putin, a afirmat că România trebuie să se unească cu Republica Moldova. Și atunci pe cine susține și ce interese ascunse face Igor Dodon de susține ”teoria moldovenismului”, care face furori la Bruxelles, și ia măsuri împotriva românismului și a unioniștilor. Dodon ar spune prin teoria moldovenismului că ”austriaca nu e germana”. A cere azi acțiuni dure împotriva celor care vor unirea Rep. Moldovei cu România, nu faci de fapt jocurile Moscovei, ci ale Bruxellului sau Berlinului, care vor o Europă de est cât mai fragmentată și fărâmițată pentru a o controla. În Moldova avem jumătate din populație cetățeni români, cu pașaport românesc și care au votat la alegerile din 11 decembrie. E absurd și anti-democratic să se proroge măsuri împotriva unioniștilor și românismului, adică împotriva propriilor cetățeni. E ilogic să faci așa ceva cu trupe americane, nu rusești, pe teritoriul Rep. Moldovei până la Nistru. Cine are interesul de fapt pentru declanșarea unei zavere de tip sirian în Rep. Moldova?

Igor Dodon a denunțat în presa rusă oferirea de către România a unor burse de studii tinerilor moldoveni drept o politica de “românizare” și îndeamnă Rusia să facă mai mult și să oprească “românizarea”, inclusiv prin oferirea de mai multe burse tinerilor moldoveni. Dodon a mai spus o mare trăznaie. Republica Moldova trebuie să ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992: ”conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece si-a dorit unirea cu Romania”, a apreciat el. Poziția lui Igor Dodon e o provocare pentru a păcăli opinia publică din România și Rusia. Transnistria este deja prin referendum recunoscută ca republică în cadrul Federației Ruse. Să ceri acum scuze Transnistriei pentru războiul din 1992, în care Rep. Moldova și-a apărat statalitatea este ”trădare de țară”, iar zgândărirea vechiului conflict din Transnistria nu ajută Rusia, ci de fapt o încurcă, pentru că se poate declanșa un război local, care va implica Moscova, lucru de care nu cred că e interesat nimeni de la Kremlin. Interes pentru deschiderea ”cutiei Pandorei” este de partea Ucrainei și NATO pentru a lovi într-o republică izolată geopolitic și unită politic cu Federația Rusă. Deci Igor Dodon face jocuri atât împotriva Federației Ruse, cât și împotriva României părăsite de aliați, în interesul unor forțe occidentale legate de NATO, posibil comisia europeană și Berlinul, cu încurajarea SUA.

În concluzie, România trebuie să facă toate diligențele pentru înlăturarea lui Igor Dodon de la putere, acesta se dovedește un factor de risc pentru pacea zonei. Igor Dodon face jocurile celor care doresc războiul la granițele României, și împotriva unei înțelegeri româno-ruse pentru pacea în zonă. Bucureștiul și Moscova nu trebuie să se lase provocați de acțiunile iresponsabile ale lui Igor Dodon care urmărește două lucruri: lichidarea Transnistria în favoarea Ucrainei și Germaniei via Bruxelles și împiedicarea unirii Rep. Moldova cu România. Cred că a venit momentul istoric ca România și Rusia să se înțeleagă conform voinței românilor și a Dumei de stat, pentru ca teritoriile românești de la est de Nistru, cunoscute cu numele de Basarabia, să se unească cu Patria Mamă, România. Țara noastră și Rusia trebuie să aibă un singur mesaj pentru provocatorul și perturbatorul păcii din regiune, Igor Dodon. Să plece! чтобы оставить!

Ionuț Țene

Mars-13-mai-Basarabia-e-Romania1