Specialiştii în medicina de urgenţă din Cluj cer introducerea cursurilor de supravieţuire şi de acordare a primului ajutor în şcoli, în cadrul orelor de dirigenţie sau în programul „Şcoala altfel”, dar şi în tabere şcolare, pentru ca elevii ar trebui să ştie să se descurce în viaţă.
Şeful UPU – SMURD Cluj, Adela Golea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că, în ziua de azi, copiii sunt crescuţi mai mult în faţa tabletei, cu jocuri, astfel încât nu au capacitatea de a face diferenţa dintre ce este real şi ce este ficţiune.
„Politicile educaţionale trebuie să le facă Ministerul Educaţiei, dar alături ar trebui să vină şi celelalte ministere care au probleme. Ar trebuie regândită modalitatea în care ne educăm copiii, pentru că este bine să ştie matematică şi română, dar trebuie să ştie şi să se descurce în viaţă, ceea ce este esenţial. Nu numai partea medicală, de acordare a primului ajutor, de oprire a unei hemoragii, de compresiune pe o plagă sau de aplicare a unui bandaj, trebuie să ştie, ci şi cum să supravieţuiască, să se ferească de pericole, cum să se descurce în situaţii neaşteptate, lucruri despre care trebuie învăţaţi. Copiii de azi sunt crescuţi mai mult în faţa tabletei, cu jocuri, nu au capacitatea de a face diferenţa dintre ce este real şi ce este ficţiune”, a spus Golea.
Potrivit medicului, copiii ar trebui învăţaţi “să coase un nasture, să ştie unde sunt punctele cardinale, să ştie cum să reacţioneze dacă văd un foc, cum să iasă dintr-o încăpere dacă e fum gros sau cum să se orienteze şi să nu se rătăcească în pădure”, a mai spus şeful UPU-SMURD Cluj.

NapocaNews