Guvernul polonez a transmis Washingtonului ca ar putea anula negocierile pentru achizitionarea sistemului „Wisla Patriot”, in contextul disensiunilor privind transferul tehnologiei aferente, Polonia semnaland ca are pretentii mai mari din partea SUA decat tari precum Romania.

In iulie, Bartosz Kownacki, adjunct al ministrului polonez al Apararii, a transmis Agentiei americane de Cooperare in domeniul Apararii ca Polonia conditioneaza continuarea negocierilor de posibilitatea transferului de tehnologie, scrie ziarul Polityka.

Printre destinatarii scrisorii trimise de Guvernul Poloniei s-au numarat si Ann Cataldo, subsecretar american al Apararii pentru Exporturi militare, si Beth McCormick, directorul pentru Tehnologie din cadrul Pentagonului.

„Transferul celor 12 tipuri de tehnologie, considerat necesar in virtutea legislatiei poloneze, are un impact esential asupra semnarii Memorandumului privind oferta si acceptarea de catre Guvernul Republicii Polonia. Refuzul de a indeplini aceste conditii va avea ca efect refuzul ofertei, cu efectul opririi procedurilor de obtinere a sistemului Wisla Patriot”, a transmis Bartosz Kownacki.

Practic, Polonia vrea transferul partial al tehnologiei sistemului de comanda IBCS de la compania Northtrop Grummana, interceptorul PAC-3 MSE fabricat de Lockheed Martin, instalatia de lansare produsa de Raytheon si Lockheed Martin, si programul de management al Raytheon. In etapa a doua, Varsovia vrea „radarul de 360 de grade AESA GaN si rachetele SkyCeptor”, sugerand transferul in Polonia al intregii productii a statiei de radiolocare. Oficialii americani se opun, argumentand ca transferul tehnologiei pentru rachetele PAC-3 MSE nu ar fi posibil.

„Sigur ca trebuie sa fim constienti ca americanii au propria miza si ca probabil ar vrea sa vanda cat mai mult armament posibil cu un cat mai redus transfer de tehnologie. Cu toate acestea, cei doi ani de negocieri intre guverne si cu principalul contractant – Raytheon – au convins Statele Unite ca Polonia are asteptari mai mari decat tari precum Romania sau Suedia. Polonia vrea ca in schimbul unei sume uriase, de miliarde de dolari, sa beneficieze de saltul tehnologic”, explica publicatia poloneza Polityka.
„Reconcilierea capabilitatilor militare si modernizarea industriei reprezinta intotdeauna o dilema. Unele tari, precum Romania, au acceptat ca pentru a obține rapid capabilitati militare trebuie să cumpere sistemul de pe raft. Altele, precum Germania, investesc in construirea unui sistem inovator cu ajutorul altui furnizor. Polonia a vrut ambele optiuni, de aici propunerea pentru un acord in doua etape: actualele baterii Patriot primite pe termen scurt si, ulterior, propriul sistem”, subliniaza Polityka.

Radu Ștefan

 

Sursa: Ziare.com